Editorul: ”La inceputul anului 2013 a intrat in vigoare Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, care a adus modificari semnificative in materia executarii silite fata de vechea reglementare. Avand in vedere, insa, ca noul legiuitor nu a identificat cele mai adecvate solutii in acest domeniu, la aproape un an si jumatate de la punerea in aplicare a actului normativ mentionat a fost necesara o modificare de substanta adusa fazei executarii silite, in principal, pentru a debloca unele instante de judecata de avalansa cererilor de incuviintare a executarii silite, pentru a pune in acord textul de lege care reglementa instanta de executare cu o decizie recenta a Curtii Consitutionale, dar si pentru eficientizarea, in general, a serviciului public al justitiei in interesul cetateanului.
Lucrarea de fața si-a propus sa analizeze in detaliu modificarile aduse executarii silite prin Legea nr. 138/2014 pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila, aratand beneficiile aduse acestei materii prin noile texte de lege, dar evidentiind, in acelasi timp, si minusurile, deloc neglijabile, ale acestei reglementari.
Totodata, sunt analizate vechile dispozitii legale in antiteza cu cele actuale, precum si modificarile care, in opinia autorilor, s-ar fi impus a fi aduse in acest domeniu, in contextul adoptarii acestor schimbari.
De asemenea, sunt prezentate modele orientative de acte pe care executorul judecatoresc sau alti participanti la executarea silita trebuie sa le emita sau sa le intocmeasca potrivit noilor reglementari.
Lucrarea Legea nr. 138/2014 pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila se adreseaza deopotriva judecatorilor, executorilor judecatoresti, avocatilor, consilierilor juridici, precum si celorlalte categorii de persoane care activeaza in acest domeniu, dar, in acelasi timp, si tuturor celor interesati de cea de-a doua faza a procesului civil.”