Dreptul de acces la informațiile de interes public. De la litera legii, la abuzul autorităților | Marius Petroiu

Dreptul de acces...PetroiuProf. univ. dr. Dana Tofan: ”Prin tema promovata, consacrata problematicii protectiei informatiilor, lucrarea de fata isi propune si reuseste aprofundarea unei teme mai putin analizata in doctrina, dar de un real interes pentru societatea civila, pentru societatea romaneasca in ansamblul ei.
Lucrarea, constituind un demers stiintific valoros, de o certa actualitate si evidenta interdisciplinaritate, este fascinanta nu doar prin documentatia utilizata, cu accent pe doctrina anglo-saxona, aspect demn de apreciere intr-o tara in care sistemul de drept este coplesit de influenta modelului francez, ci si prin identificarea de catre autor a celor mai elocvente sustineri doctrinare sau jurisprudentiale, in argumentarea propriilor puncte de vedere sau propuneri delege ferenda, exprimate succint, concis si la obiect, dar extrem de convingator”.

Prof. univ. dr. Irina Moroianu Zlatescu: „Lucrarea de fata, rezultat al unui studiu aprofundat si elaborata la un nivel stiintific deosebit, dispune de un aparat bibliografic bogat, cuprinzand atat lucrari din doctrina romana si straina, cat si reglementarile actuale in materie. In sustinerea ideilor si propunerilor prezentate pe parcursul lucrarii, autorul foloseste cu abilitate atat literatura de specialitate, cat si jurisprudenta instantelor din Romania. Prin intermediul acestei lucrari, domnul Marius Petroiu ajunge la concluzii remarcabile, care pot fi utile atat pentru modificarea legislatiei, cat si pentru perfectionarea activitatii in administratie”.

Conf. univ. dr. Alexandrina Serban: „Demersul temerar al autorului, de a analiza obligatiile ce revin autoritatilor si institutiilor publice in privinta accesului publicului la informatiile pe care acestea le detin si le utilizeaza, se dovedeste a fi o noutate in doctrina juridica romana, fiind rezultatul unei cercetari exhaustive, realizata in baza unei documentari impresionante, a unei analize si sinteze deosebite, cu multe elemente de originalitate.
Dincolo de complexitatea temei, care l-a determinat pe autor sa recurga la o abordare interdisciplinara, remarcam abordarea critica a acestuia, care s-a concretizat, printre altele, intr-un numar impresionant de propuneri de lege ferenda, a caror pertinenta rezulta dintr-o cunoastere temeinica a legislatiei si care, in masura receptarii si valorificarii lor, ar determina eliminarea multor antinomii existente in sistemul juridic romanesc”.