Editorul: ”Exegeza realizata si in cuprinsul acestui volum este una aprofundata si concordanta cu ultimele orientari doctrinare in materie, autorii remarcand diferențele dintre noile reglementari procesuale si cele care au fost promovate in Codul anterior de procedura civila. Autorii au insistat cu deosebire asupra noutaților aduse de noul Cod de procedura civila in materia cailor legale de atac, cum sunt cele privitoare la procedura prealabila apelului si recursului, precum si la procedura de filtrare a recursurilor.
De asemenea, o analiza aparte este consacrata procedurii arbitrajului privat, dar si procedurilor speciale, insistandu-se in mod particular, asa cum este si firesc, asupra noilor proceduri speciale.
Materia executarii silite ocupa un loc important in sistemul noului Cod de procedura civila, iar textele care o reglementeaza au primit o „expansiune” semnificativa. De aceea, autorul acestei parți a Tratatului realizeaza o ampla investigație a progreselor realizate de legiuitor in materie, fara a exclude si unele note critice, determinate de un formalism exagerat.
Cu aceeasi persuasiune si staruința doctrinara este cercetat si procesul civil internațional, context in care se subliniaza particularitațile unor instituții in raport cu cele din dreptul comun, facandu-se referiri importante si la recentele reglementari ale Uniunii Europene in domeniu.
Colectivul de autori este incredințat ca si acest al doilea volum al Tratatului se va bucura de aceeasi receptivitate si va reprezenta un ghid teoretic si practic important nu doar pentru practicieni, ci si pentru studenții facultaților de drept, pentru tinerii absolvenți care azi sunt chemați sa contribuie la consolidarea statului de drept si la triumful justiției, atat de incercate chiar si in istoria moderna a dreptului.”