Editorul: ”In contextul globalizarii, al intensificarii schimburilor economice, al concurentei fara precedent in maximizarea profiturilor, asistam in mod evident si la o crestere progresiva a criminalitatii, in general, si a celei transfrontaliere, organizate, in particular. Statele depun eforturi sustinute in a implementa politici penale de combatere a fenomenului de criminalitate organizata, adaptate principiului potrivit caruia pentru forme speciale de criminalitate trebuie acționat cu mijloace speciale de investigare.
Acest principiu justifica in mare masura aparitia lucrarii de fata, la redactarea careia s-a avut in vedere valorificarea in plan teoretic a expertizei personale de magistrat procuror a autorului, fapt ce i-a permis evaluarea utilitatii concrete a tuturor tehnicilor speciale de investigare existente, cu ocazia instrumentarii unor cazuri practice; pe de alta parte, publicatia a fost gandita si din nevoia sistematizarii si corelarii tuturor dispozitiilor procesual penale din domeniul combaterii criminalitatii organizate.
In perspectiva intrarii in vigoare a noului Cod de procedura penala, care consacra un intreg capitol metodelor speciale de supraveghere sau cercetare, cartea realizeaza o analiza comparativa a actualelor si a viitoarelor norme de procedura aplicabile sau, atunci cand a fost cazul, a noilor institutii reglementate.
Toate aceste argumente, alaturi de elementele concrete supuse analizei, speram sa convinga publicul avizat de utilitatea cartii, vazuta finalmente si ca un manual aplicat pentru practicienii dreptului.”