Practică judiciară în materie penală. Drept penal. Partea generală | Alexandru Boroi

Editorul: “Situatiile tranzitorii care se vor ivi dupa intrarea in vigoare a noului Cod penal vor pune in fata organelor judiciare, in cele trei faze ale procesului penal, necesitatea aplicarii legii penale in vigoare, ca lege penala mai favorabila.

Anticiparea acestui context, deosebit de complex, a impus necesitatea unei abordari stiintifice si prin prisma practicii judiciare in materie penala, care sa vina in sprijinul tuturor celor interesati in cunoasterea si aplicarea legii penale, in special al organelor judiciare abilitate si al avocatilor, precum si al cadrelor didactice universitare, doctoranzilor, masteranzilor si studentilor facultatilor de drept.

Conceputa ca sprijin efectiv pentru practicieni, teoreticieni, cadre didactice si studenti, lucrarea Practica judiciara in materie penala.Drept penal. Partea generala.Dispozitiile actualului Cod penal si ale noului Cod penal este structurata pe titlurile, capitolele si articolele prevazute in Partea generala a Codului penal in vigoare si a noului Cod penal, completate de o doctrina si jurisprudenta de actualitate.

Pentru fiecare articol, jurisprudenta a fost selectata in raport cu importanta institutiilor judiciare interne si internationale, incepand cu C.E.D.O. si continuand cu Curtea Constitutionala, fostul Tribunal Suprem si Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Pentru fiecare capitol este prezentata doctrina relevanta publicata sub forma tratatelor, a cursurilor universitare sau a monografiilor, inclusiv cea referitoare la dispozitiile noului Cod penal, iar la fiecare articol este mentionata doctrina publicata sub forma studiilor si a articolelor in revistele de specialitate sau in volumele unor conferinte internationale sau nationale.

In consecinta, pe langa utilitatea jurisprudentei in situatii tranzitorii, prezenta lucrare isi va dovedi utilitatea si datorita doctrinei specifice fiecarui articol din noul si actualul Cod penal.”