Persoana și întreprinderea. Aspecte teoretice cu implicații și aplicații practice | Marian Nicolae (coord.)

Editura: „Funcțiile esențiale ale dreptului sunt să prevină sau să tranșeze conflictele dintre părțile aflate pe poziții antagoniste și să reinstaureze justiția.

În drept, persoana (simplul particular) și întreprinzătorul (profesionistul), spre exemplu, se află pe poziții antagoniste. Spre deosebire de conflictul intern dintre salariați/sindicate și întreprinzător, deja mediat de legiuitor încă de la începutul secolului al XX-lea, ignorat vreme îndelungată, conflictul extern dintre individ, în calitate de consumator – partea slabă a raportului de schimb de bunuri și servicii – și întreprinzător este, astăzi, se pare, tranșat în favoarea primului prin normele de protecție (excesivă?) consumeriste. Este o abordare justă și oportună? Numai viitorul și experiența juridică vor fi în măsură să răspundă în mod corect și complet. Dar nu înseamnă că până atunci astfel de probleme nu trebuie cercetate și analizate, iar rezolvările nu pot să fie avansate și discutate.

Venind în întâmpinarea acestei problematici vii și complexe, prezentul volum reunește o parte substanțială din lucrările Conferinței naționale Gheorghe Beleiu, Ediția 3, din 2023, dedicată, ca și cele precedente, unor probleme dificile teoretice și practice de drept civil, legate de raportul inevitabil aspru, deloc amiabil, dintre persoană și întreprindere, în scopul cunoașterii și înțelegerii acestora, spre a găsi sau prefigura <<cheia>> rezolvării lor.

Studiile și articolele reunite în prezentul volum, semnate de autori de mare prestigiu și cu o bogată experiență juridică, reprezintă nu numai un instrument de lucru indispensabil pentru interpretarea și aplicarea unor instituții juridice fundamentale, ci și o <<piesă>> absolut necesară pentru arsenalul juridic al oricărui teoretician și practician al dreptului.”