Cântec spulberat | Constantin Teleagă

Mariana Sipoș − “Un scriitor român din Franța la Editura Eikon”: “Constantin Petru Teleagă s-a născut în comuna Brodina, județul Suceava. A urmat Liceul „Petru Rareş” din Piatra-Neamţ. Este licențiat al Facultății de Drept din București (1960) și al Facultății de Limbi Romanice (1969). După absolvire, devine − după cum se autocaracterizează cu umor − „un politruc la CC al UTC”, ipostază pe care a considerat-o nu tocmai onorabilă: trimis fiind ca delegat al României la un congres al tineretului socialist din Danemarca, decide să nu se mai întoarcă în țară și să ceară azil în Franța, unde trăiește din anul 1970. Își continuă studiile, absolvind celebra Sciences Po (una dintre cele mai prestigioase universități din lume în domeniul științelor politice și al studiilor internaționale).

După 1990, a revenit în România și a sprijinit candidatura lui Emil Constantinescu la Președinția României. A fost apoi, pe rând, secretar de stat la Departamentul de Integrare Europeană, consilier de stat la Preşedinţia României și ambasador în Spania. După încheierea misiunii, a fost profesor la Institutul Superior al Magistraturii. Este doctor în drept, teza sa de doctorat fiind publicată în 2004 cu titlul “Armonizarea legislativă cu dreptul comunitar în domeniul dreptului civil”.

Constantin Petru Teleagă locuiește în prezent la Paris și, intermitent, la București. Publică frecvent în presa franceză eseuri și articole de opinie privind situația politică internațională și din Franța

Pasiunea sa a rămas însă întotdeauna literatura: scrie și publică în limba română și în limba franceză, versuri și proză. Romanul “Moartea lui Avram” a apărut în 2011, la Editura Neverland. „Cântec spulberat” este al doilea volum de versuri pe care îl publică în România.

În 1993 a publicat în Germania o carte despre marea actriță Marlene Dietrich pe care a cunoscut-o personal, semnând cu cele două prenume ale sale: Constantin Petru: “Marlene Dietrich Realität. Die letzen jahre in Paris.” Editura Betzel Verlag.

Cartea a apărut apoi și în Franța cu titlul “La star et les pantins” la editura L’Harmattan (2015).

Alte romane publicate în Franța: “Mémoires apocryphes”, Edilivre, 2014; “L’ile des Keums dechus”, Librinova, 2018.”

* Imagine de la lansarea cărții ce a avut loc luni, 20 mai 2024, ora 17:00, la Librăria “Mihai Eminescu” din București, volumul fiind prezentat de: Mariana Sipoș − scriitor, traducător, istoric literar, jurna­list cultural și fost ambasador al României în Columbia (2006-2010) −, Andrei Dimitriu − fost director general al Agenției Române de Dezvoltare, Societății Române de Radio și Filarmonicii “George Enescu” din București − și autorul acestuia. Despre personalitatea juristului și scriitorului Constantin Teleagă au vorbit și Simona Vrăbiescu Kleckner − fost consilier personal al Președintelui Emil Constantinescu (1999-2000) și fost director al Bibliotecii Juridice a Organizației Națiunilor Unite (1975-1986) − și Antonie Popescu − avocat în Baroul București, activist civic și fost director în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României.

Anterior, luni, 13 mai 2024, ora 17:00, în seria de evenimente „Diplomație și Cultură”, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a găzduit un alt eveniment de lansare a volumului, cu participarea autorului și a invitaților: prof. dr. Emil Constantinescu − președintele Consiliului științific al Institutului, fost Președinte al României (1996-2000) −, Andrei Novac − poet, membru al Uniunii Scriitorilor, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe −, Ovidiu Șimonca − jurnalist cultural, editor, redactor − și Valentin Ajder − directorul Editurii Eikon.