Refuzul instanțelor naționale de a trimite întrebări preliminare. Jurisprudență românească | Mihai Șandru, Mihai Banu, Dragoș Călin

Editorul: “Respingerea trimiterilor preliminare se constituie intr-un domeniu distinct in cadrul relatiei intre instantele judecatoresti nationale si Curtea de Justitie a Uniunii Europene. In acest cadru, judecatorul national este in plenipotenta puterilor sale de judecator european, cel care apreciaza indeplinirea conditiilor privind admisibilitatea trimiterii preliminare si care, in temeiul tratatelor europene si al legilor nationale, poate trece la interpretarea si aplicarea dreptului Uniunii Europene. 

Volumul constituie un ghid aplicat pentru practicieni – in special pentru judecatori si avocati – in privinta temeiurilor juridice care ar putea fi avute in vedere in solicitarea initierii unei cereri pentru pronuntarea unei decizii preliminare, dar mai ales a motivelor care au condus la respingerea cererii. In toate cazurile, responsabilitatea revine judecatorului national care trebuie sa fie pregatit pentru dialogul jurisdictional. 

Reunirea intre aceleasi coperti a tipologiilor esentiale de respingere a trimiterilor preliminare nu indruma instantele judecatoresti la absenta dialogului judiciar, ci ofera indicii cu privire la calitatea acestui dialog, esential pentru functionarea Uniunii Europene (si pentru corecta aplicare a acestui drept in Romania).”