Georgiana I. Badea: ”Libertatea culturii. Cultura libertăţii este o prielnică şi parţială anamneză a exerciţiilor, lecţiilor, experien- ţelor libertare, făcute la vârste diferite, în regimuri diferite, în varii spaţii geografico-lingvistice.”
Lavinia Tec: ”În 16 decembrie 1989, la Timișoara, s-a scandat: „Libertate”, „Dreptate”, „Deșteaptă-te române”, „Jos cenzura”. În 20 decembrie 1989, Timișoara devenea primul oraș din țară liber de comunism. După două zile, în acel decembrie, mulțimea adunată în Piața Operei (Piața Victoriei) a scandat „Există Dumnezeu” și a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru”.
Azi, după aproape 34 de ani de la Revoluție, este lesne de observat că toată lumea pretinde că luptă pentru libertate, pentru libertăți. Dar oare mai știm azi, în lumea în flux în care trăim, în mediul în care algoritmii și Big Data ne controlează libertatea și dictează „libertățile”, care sunt sursele și ancorele libertății? Oare mai știm care este esența libertății? Oare am pierdut sensul cuvântului/cuvintelor? Ne-a ajutat cultura să supraviețuim în pandemie? Dar oare însăși ea, cultura, nu a fost „virusată”?
Atâta timp cât ne vom exprima fără nicio teamă ideile despre libertate și libertăți, vom fi liberi.”
Cartea poate fi achiziționată aici.