Prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan: „Lucrarea Apelul in procesul civil are meritul de a constitui prima analiza cvasiexhaustiva a apelului in noua sa configuratie, dobandita prin adoptarea noului Cod de procedura civila.
Importanta practica a apelului a crescut cu mult dupa suprimarea numeroaselor exceptii de la dreptul de apel, cunoscute de fosta reglementare, de lege lata apelul fiind, dimpotriva, cu adevarat calea ordinara de atac si chiar singura cale de atac de reformare, in numeroase materii a caror importanta practica este dificil de subestimat (mentionam aici, doar cu titlu de exemplu, litigiile de munca si de asigurari sociale, exproprierile, aplicarea legislatiei speciale privind restituirea imobilelor preluate de fostul regim comunist etc.).
Cartea Apelul in procesul civil este structurata, din punct de vedere al formei, in trei titluri. Primul titlu priveste cererea de apel si efectele acesteia, titlul al II-lea, depunerea cererii de apel si etapa scrisa, pregatitoare in aceasta cale de atac, iar titlul al III-lea, cel mai dens, analizeaza chestiuni esentiale precum regulile aplicabile judecatii in apel, probele si exceptiile noi in apel, sintagma deosebit de delicata a motivelor de ordine publica si solutiile pe care le pronunta instanta in aceasta cale de atac.
Demersul stiintific al autorului este important, avand in vedere ca reconfigurarea normelor din materia apelului atinge chestiuni de o mare importanta practica, precum decaderea din dreptul de a motiva apelul dupa expirarea termenului de apel, calculat de la data comunicarii; posibilitatea de a administra probe noi si cerintele atasate acestei posibilitati probatorii; devolutiunea in apel, acum precizata de o seama de texte noi ca forma, dar care tind la codificarea unor solutii doctrinare si jurisprudentiale preexistente; consolidarea solutiei potrivit careia instanta de apel judeca ea insasi fondul cauzei, inclusiv prin tehnica evocarii fondului (nejudecat la prima instanta) direct in apel, dandu-se astfel expresia cuvenita caracterului devolutiv al caii ordinare de atac.
Analiza stiintifica deosebit de densa, amplu documentata bibliografic si cu solutii din practica judiciara, pe care autorul le-a identificat in mod acribic, ne indreptateste sa concluzionam ca suntem in prezenta unei lucrari valoroase, originale, redactate intr-o maniera eleganta si accesibila. Impresioneaza bogatia de informatii si solutii din doctrina si jurisprudenta, analizele de texte, profunde si cu numeroase contributii personale. Autorul trece solutiile doctrinare si jurisprudentiale evocate prin filtrul judecatii proprii si exprima judecati de valoare pertinente, ca si critici fata de noul Cod de procedura civila, acolo unde este cazul. In afara solutiilor din jurisprudenta romana, autorul valorifica, cand este cazul, si jurisprudenta Curtii Constitutionale si a Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Lucrarea Apelul in procesul civil este riguros sistematizata, terminologia adecvata, stilul clar, ceea ce ne face sa recomandam cu deplina convingere aceasta lucrare tuturor cititorilor interesati – magistrati, avocati, consilieri juridici, studenti din toate ciclurile de studii, precum si oricarei persoane interesate de aprofundarea regulilor aplicabile caii ordinare de atac reglementate de legea procesuala.”