Editorul: “Pentru prima dată într-o carte din colecția „Examene” sunt tratate în mod comparativ noțiuni similare din cadrul unor materii diferite, pentru a fi evitate confuziile între instituțiile asemănătoare, așa cum este cazul strămutării, care în materie civilă se soluționează în camera de consiliu și se pronunță printr-o încheiere, iar în materie penală se soluționează în ședință publică și prin sentință.
Această carte își propune să fie un instrument deosebit de util în pregătirea examenelor și a concursurilor, atât prin faptul că tratează principalele erori în rezolvarea testelor-grilă, cât și prin faptul că explică într-un limbaj clar și ușor accesibil diferențele dintre noțiunile cu grad ridicat de similitudine. Sunt expuse și liste exhaustive de excepții de la reguli privind diferite instituții din tematica examenelor și este realizată o radiografie vastă a doctrinei, aducându-se în vedere și ultimele modificări legislative, îndeosebi cu privire la Codul penal și Codul de procedură penală în anul 2020. Nu în ultimul rând, sunt reamintite și principalele opinii doctrinare, iar în ceea ce privește Dreptul penal – Partea specială, unde divergența de opinii între Școala de la București și Școala de la Cluj este mai accentuată, în rezolvarea testelor-grilă sunt expuse comparativ opiniile ambelor Școli, așa încât candidații să își economisească timp prețios în pregătirea pentru concursuri și examene.
– acțiunea în contestarea recunoașterii de filiație vs. acțiunea în contestația filiației
– schimbarea locului citării vs. alegerea locului citării
– strămutarea, trimiterea cauzei la un alt parchet, trecerea cauzei de la un organ de cercetare penală la altul sau preluarea cauzei la un alt parchet
– infracțiuni cu conținut alternativ vs. infracțiuni cu conținuturi alternative
– …și multe altele veți putea citi în prezenta lucrare.”