Teoria generală a dreptului. Curs universitar. Ed. 6 | Mihai Bădescu

Editorul: ”Lumea dreptului incepe, inevitabil, cu fundamentele fenomenului juridic, adevarate „pietre de incercare si coloane ale templului juridic”.    

Teoria generala a dreptului face parte din sistemul stiintelor juridice, fiind prima disciplina juridica studiata in primul an al oricarei facultati de drept din lume. Acestei discipline ii revine sarcina coordonarii stiintelor juridice de ramura, avandu-se in vedere faptul ca evolutia stiintelor juridice trebuie sa se inscrie in tendinta generala de perfectionare a mecanismului de comunicare a stiintei cu activitatea practica a factorului decizional.

Teoria generala a dreptului – denumita, cu just temei, „abc”-ul dreptului – studiaza problematica dreptului in ansamblu, ofera conceptele, categoriile si notiunile fundamentale in drept, a caror cunoastere aprofundata determina intelegerea celorlalte institutii juridice/ramuri de drept care vor fi studiate in facultate.

Editia a VI-a a cursului universitar de Teoria generala a dreptului vine sa valorifice experienta teoretica si practica de peste 30 de ani a autorului acestuia la catedra sau in alte organisme institutionale cu competente in elaborarea si aplicarea dreptului.
Prezenta lucrare abordeaza analitic explorarea fundamentelor dreptului in ansamblul sau: conceptul dreptului (origine, aparitie, factori de configurare, esenta, forma si continut, sistemul dreptului), tipologia dreptului (marile familii sau sisteme de drept apartinatoare unor bazine recunoscute de civilizatie si cultura juridica), izvoarele dreptului, norma juridica, actul juridic (normativ si individual), raportul juridic, raspunderea juridica, principalele scoli si curente in gandirea juridica.

Teoria generala a dreptului. Curs universitar ofera in primul rand studentilor, dar si altor „impatimiti” ai dreptului (masteranzi, doctoranzi, juristi, specialisti, experti) conceptele cardinale ale dreptului si structura sa esentiala.”