Conflictul juridic de natură constituțională între autoritățile publice în România | Mihaela Senia Costinescu

Daniel Marius Morar: “Multitudinea si diversitatea problemelor pe care le-au avut de solutionat instantele constitutionale in exercitarea atributiilor lor isi gasesc sursa in nevoia de a raspunde in mod adecvat, eficient si, mai ales, respectand standarde sau principii constitutionale la provocarile pe care le aduce evolutia generalizata a societatii. Evolutia dreptului constitutional, atat in plan intern, cat si international, este un proces inerent evolutiei societatii, fapt ce a determinat ca in doctrina sa se afirme ca dreptul constitutional a devenit un drept jurisprudential.

De la aparitia procedurii jurisdictionale a solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala, desfasurata in fata unei instante constitutionale specializate, ca mod de reglare, mediere si disciplinare a raporturilor juridice dintre diverse organe ale statului, avand ca obiectiv buna functionare a mecanismelor de putere si de distribuire a competentelor constitutionale intre autoritatile publice, tot mai multe state au consacrat in legislatia lor aceasta institutie juridica, iar scopul prezentei lucrari este acela de a analiza evolutia ei in Romania, de la data aparitiei, octombrie 2003, pana in prezent.
Au fost identificate elementele de continut ale institutiei juridice, si anume organele susceptibile de a intra in conflicte juridice de natura constitutionala (partile conflictului), actele/masurile/actiunile/omisiunile care pot determina conflicte juridice (obiectul conflictului), regulile care guverneaza procedura de solutionare a conflictelor, precum si efectele deciziilor Curtii Constitutionale asupra raporturilor juridice existente intre autoritatile publice. Prezentarea succesiva a acestor elemente a implicat o expunere analitica a cadrului normativ national si a tuturor situatiilor relevate de practica instantei constitutionale in intervalul mentionat, urmate de o sintetizare a problematicii rezultate in urma parcurgerii lor. Aspectele problematice au fost exemplificate cu situatii concrete deja aparute, precum si cu situatii imaginate de conflicte juridice de natura constitutionala, susceptibile de a aparea in cadrul relatiilor interinstitutionale dintre autoritatile publice si menite a sustine solutiile propuse.
Prezentarea este intregita cu o analiza a notiunilor cu care se opereaza in studiul efectuat, precum si cu o selectie a unor hotarari pronuntate de curti constitutionale ale unor state membre ale Uniunii Europene, relevante pentru materia supusa cercetarii.

„Nicicand in istoria instantei de contencios constitutional conflictele juridice intre autoritatile publice nu au fost mai prezente pe masa judecatorilor constitutionali ca in ultimii ani. Prin urmare, nu exista un moment mai oportun decat acesta pentru aparitia unei lucrari care trateaza problema conflictelor juridice de natura constitutionala, iar faptul cu adevarat remarcabil consta in originalitatea acestei lucrari – prima in literatura romana de specialitate care abordeaza tema, in complexitatea sa.”