Editorul: “Extinderea si globalizarea societatii actuale imprima o nevoie crescanda a societatilor care desfasoara activitati economice de a se adapta acestui mediu dinamic economic si social. Ca mijloc de punere in valoare a strategiei de specializare, de integrare verticala sau diversificare, inter alia, a mijloacelor de productie, a capitalului, fuziunile se afla in centrul politicii industriale si tehnologice. Mai presus decat alte scopuri, fuziunile constituie un vehicul prin care se ating obiectivele de dezvoltare a societatilor. Punerea in practica a acestui mecanism complex implica, in principal, consecinte de natura economica si juridica.
Structurata pe sapte capitole, Fuziunea societatilor in dreptul roman si european abordeaza succesiv: aspecte esentiale privind modificarea societatilor, prin prisma conditiilor generale si a efectelor acestei institutii juridice (Capitolul I); problematica fuziunii, din perspectiva notiunii si a formelor pe care le cunoaste aceasta operatiune (Capitolul II); conditiile legale ale realizarii fuziunii (Capitolul III); efectele fuziunii in raporturile dintre societatile participante, dar si fata de asociati (Capitolul al IV-lea); nulitatea fuziunii, atat din perspectiva teoretica, cat si din perspectiva practica (Capitolul al V-lea); reglementarea fuziunii transfrontaliere in Uniunea Europeana (Capitolul al VI-lea); controlul fuziunii societatilor potrivit dimensiunii europene, respectiv interne (Capitolul al VII-lea).
Ne-am dori ca aceasta lucrare sa constituie un punct de pornire pentru cercetari viitoare in domeniile conexe ale dreptului financiar si fiscal si ale dreptului proprietatii intelectuale, iar ideea de a sustine, in Romania, un proces amplu de rafinare a cadrului legislativ in aceasta materie (idee justificata pe parcursul prezentului studiu cu concluzii concrete de modificare a acestuia) sa fie impartasita sau macar auzita, analizata si dezbatuta in sfera profesionistilor interesati de acest domeniu.”