Editorul: ”Procedura penala. Curs pentru admiterea in magistratura si avocatura. Teste-grila este gandita ca un instrument destinat absolventilor facultatilor de drept care se pregatesc pentru participarea la examenele de admitere in magistratura si avocatura, la elaborarea acestei a 4-a editii autorii Bogdan Micu si Radu Slavoiu (cadre universitare la Facultatea de Drept a Universitatii „Nicolae Titulescu” din Bucuresti si, in acelasi timp, practicieni in domeniul juridic) avand in vedere exceptiile de neconstitutionalitate vizand prevederi ale Codului de procedura penala admise de catre Curtea Constitutionala, precum si deciziile completurilor competente ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Completul competent sa judece recursul in interesul legii si Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala) privind interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor de procedura penala, publicate in intervalul scurs de la tiparirea editiei anterioare a cartii si incluse in bibliografia obligatorie pentru examenele de admitere si de definitivat in profesie.
Structura lucrarii Procedura penala. Curs pentru admiterea in magistratura si avocatura. Teste-grila corespunde tiparului stabilit de INM si INPPA pentru tematica concursurilor organizate de cele doua institute, dar nu se limiteaza la reproducerea textelor de lege ale reglementarii in vigoare. Autorii au realizat o sistematizare a institutiilor de procedura penala, astfel incat sa simplifice aprofundarea chestiunilor care reprezinta modificari structurale ale politicii penale a statului roman. Consideratiile teoretice sunt insotite de teste-grila, care ajuta la fixarea cunostintelor dobandite. De asemenea, sunt prezentate numeroase solutii din practica recenta a instantelor nationale si a Curtii Europene a Drepturilor omului, care ajuta la intelegerea mecanismelor de interpretare si aplicare a dispozitiilor procesuale penale.
Cartea Procedura penala. Curs pentru admiterea in magistratura si avocatura. Teste-grila este alcatuita din doua parti: partea generala si partea speciala, fiind respectata astfel succesiunea reglementarilor Codului de procedura penala. In partea generala sunt analizate:
• principiile si limitele aplicarii legii procesuale penale;
• actiunea penala si actiunea civila in procesul penal;
• participantii in procesul penal;
• probele si mijloacele de proba;
• masurile preventive, masurile asiguratorii, restituirea lucrurilor si restabilirea situatiei anterioare;
• acte procesuale si procedurale comune,
in timp ce partea speciala cuprinde:
• urmarirea penala;
• camera preliminara;
• judecata (reglementari generale privind judecata, judecata in prima instanta, apelul, contestatia, contestatia in anulare, revizuirea si redeschiderea procesului penal in cazul judecarii in lipsa persoanei condamnate);
• proceduri speciale (acordul de recunoastere a vinovatiei, procedura in cauzele cu infractori minori, procedura reabilitarii);
• dispozitii generale privind punerea in executare a hotararilor penale.”