Autorul: “Alegerea temei de fata s‑a datorat faptului ca, din punct de vedere terminologic, doctrina economica, dar si actele normative nationale sau de drept comunitar ori international fac confuzie intre sintagmele „instrumente de plata” si „mijloace de plata” atunci cand vor sa desemneze documentul prin intermediul caruia este indeplinita o obligatie pecuniara. In acest sens, prezenta lucrare a avut in vedere atat distinctia ce trebuie facuta intre instrumentele de plata si mijloacele de plata, dar si analiza aprofundata a instrumentelor de plata utilizate in comertul international.
Tratarea descriptiva a regimului juridic specific instrumentelor de plata in dreptul comertului international se imbina cu o analiza a fiecarei institutii, inclusiv din perspectiva dreptului comparat. Analiza pertinenta a prevederilor Codului civil si a legislatiei speciale incidente in domeniu – inclusiv a reglementarilor in materie existente atat la nivelul Uniunii Europene si Spatiului Economic European, cat si la nivelul continentelor americane – ofera lucrarii caracter de noutate si utilitate practica.
Prezenta lucrare nu reprezinta un inventar al dispozitiilor legislative aplicabile in domeniu, ci o analiza doctrinara, utila, care prin modul de structurare si prin conceptele analizate, poate fi un reper pentru specialistii din domeniul juridic sau economic – teoreticieni si practicieni.”