Izvorul contractual sau legal al obligației de întreținere | Mihaela-Gabriela Berindei

Editorul: “Lucrarea Izvorul contractual sau legal al obligatiei de intretinere isi propune sa analizeze si sa gaseasca posibile solutii la dificultatile practice ivite in legatura cu obligatia de intretinere, fie ca aceasta este asumata printr-un contract, fie ca revine, in temeiul legii, persoanelor anume determinate prin dispozitiile Codului civil.

In ambele ipoteze, obligatia de intretinere a creat o bogata practica judecatoreasca, nu numai prin numarul cauzelor inregistrate, dar si prin consistenta problemelor de drept ridicate cu ocazia solutionarii lor. Aceasta practica a fost avuta in vedere de catre autoare la elaborarea comentariilor, deoarece poate oferi raspunsuri la multe dintre problemele teoretice care apar cu ocazia interpretarii dispozitiilor legale.

Prin includerea contractului de intretinere – care in trecut era o creatie pretoriana – in categoria contractelor speciale reglementate de actualul Cod civil, acesta devine un contract numit, conferindu-i-se o reglementare proprie. Cu toate ca prin actualele prevederi au fost circumstantiate, intr-o oarecare masura, printre altele, continutul si intinderea obligatiei de intretinere, raman in continuare aspecte care nu au fost clarificate si care necesita o analiza aprofundata pentru a se gasi cele mai bune solutii.

In ceea ce priveste obligatia legala de intretinere, reglementarea sa a fost readusa in Codul civil, acolo unde, prin traditie, ii era locul. Tinand seama de noile dispozitii in materie, sunt analizate conditiile de existenta a obligatiei si in special felul in care, in prezent, realitatile sociale si economice modeleaza continutul acestor conditii, persoanele care au obligatia de a presta intretinere si cele care au dreptul de a o primi, ordinea in care se datoreaza, durata ei, cauzele si conditiile care duc la incetarea obligatiei.

De asemenea, avand in vedere libertatea de circulatie si de stabilire in spatiul Uniunii Europene, este prezentata obligatia de intretinere in dreptul international privat, fiind analizate normele de competenta jurisdictionala si legea aplicabila din perspectiva regulamentelor europene, dar si a altor conventii internationale in materie.

Cartea Izvorul contractual sau legal al obligatiei de intretinere se adreseaza nu numai juristilor, ci si tuturor persoanelor interesate de acest domeniu atat de dinamic si complex, ce poate pune probleme practice care necesita solutii adecvate, avand in vedere importanta relatiilor sociale in cadrul carora se stabilesc astfel de raporturi juridice.”