Prof. univ. dr. habil. Teodor-Viorel Meleșcanu: “Diplomație și negocieri diplomatice” este o carte care adună experiența lui Mihai Cercel ca diplomat și profesor. Aș spune că este o carte necesară studenților și specialiștilor din domeniul relațiilor internaționale. Mă bucur că Mihai Cercel, pe care l-am cunoscut în urmă cu ceva ani ca tânăr diplomat sau, mai recent, ca profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, oferă o privire modernă asupra acestui domeniu și sper să devină o carte de referință pentru studenți, dar și pentru profesioniști.”
Mihnea Motoc: “Pe Mihai Cercel l-am cunoscut – și apreciat – ca tânăr diplomat deosebit de promițător în sfera planificării politice. Traseele noastre de carieră au diferit de atunci, deși am rămas în contact apropiat, putând astfel urmări remarcabila sa evoluție profesională. „Diplomație și negocieri diplomatice” are meritul de a alia perspectivei academice abordarea și experiența practicianului. Într-o eră a comunicării ubicue și în timp real, în care funcțiunile diplomației se cer a fi continuu adaptate și înnoite pentru a-i păstra nobila relevanță, lucrarea profesorului Mihai Cercel reprezintă un referențial inconturnabil, deopotrivă pentru studenții și artizanii din teren ai științei diplomatice.”
Traian Laurențiu Hristea: “Să vorbești despre diplomație și negocieri, oricât de tentant ar fi, este un act de curaj. Să scrii când ai ceva de spus despre arta diplomației și negocierilor este un act de curaj și responsabilitate. Mihai Cercel a reușit cu succes să îmbine cu diligență, migală și atenție la detaliu aceste comandamente în lucrarea „Diplomație și negocieri diplomatice”, un adevărat manual, îndreptar și îndrumar în acest domeniu în literatura română de specialitate. Lucrarea nu este doar un manual adresat studenților, masteranzilor, doctoranzilor dedicați acestui domeniu, dar și o sursă de informații judicios documentată și adaptată realităților românești și europene pentru experții care lucrează în domeniul relațiilor internaționale din diferite sectoare concrete, sau publicului larg interesat de acest subiect. “Abordarea metodică, istorică, sistematică și culturală a conceptelor dovedesc un nivel științific și academic ridicat al conferențiarului dr. Mihai Cercel, iar exemplificările oferite mărturisesc cu claritate experiența diplomatului Mihai Cercel de practician recunoscut în domeniu, nu numai de către colegi, dar și de instituțiile cu care domnia sa a cooperat în perioada aplicării mandatului încredințat la plecare la postul diplomatic. În prezentările sale, autorul nu scrie „din auzite”, ci reflectă propria experiență în activitatea diplomatică multilaterală și bilaterală în care a fost implicat, împărtășind-o iată, generos, celor care sunt avizi de cunoaștere în acest domeniu deosebit de complex al relațiilor internaționale – diplomația și negocierile diplomatice.”
Editorul: ,,Diplomație și negocieri diplomatice se adresează în egală măsură studenților, masteranzilor și doctoranzilor dar și celor deja implicați în sfera relațiilor internaționale ori, pur și simplu, celor pasionați de acest domeniu. Alături de experiența acumulată de autor pe parcursul carierei sale, ceea ce adaugă un plus de valoare prezentei lucrări, cititorul va putea regăsi îmbinate într-un mod armonios diversele ramuri ale diplomației dar și latura practică a acesteia, negocierea, care constituie unul dintre cele mai importante aspecte din cariera unui diplomat.
Din cuprins
– Actorii relațiilor internaționale
– Misiunea diplomatică
– Protocol și etichetă
– Discuțiile la masa negocierilor
– Abordarea strategică a negocierilor
– Influența culturii în negocierile diplomatice
Despre autor
Diplomație și negocieri diplomatice pune la un loc experiența lui Mihai Cercel, ca diplomat și profesor. Timp de 10 ani a activat în Ministerul Afacerilor Externe, la Direcția Uniunea Europeană, direcție fanion care și-a asumat pionieratul în organizarea procesului de aderare a României la UE. Tot în Centrala MAE, a activat la Direcția bilaterală Europa de Vest și la Direcția Afaceri Culturale, iar în străinătate la Ambasada României de la Paris. În activitatea sa diplomatică, a gestionat unele dintre cele mai importante dosare la momentul respectiv – procesul de aderare a României la UE, relațiile bilaterale ale României cu statele europene, sau dezarmare și neproliferare – în calitate de punct de contact pentru Grupul Australia. Mihai Cercel este și un profesor cu experiență de catedră, fiind conferențiar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Departamentul Relații Internaționale și Integrare Europeană, unde este titularul cursului de Diplomație și negocieri internaționale.”