Răspunderea contractuală. O analiză juridică și economică | Cristian Paziuc

Prof. univ. dr. emerit Corneliu Birsan: „In a doua parte a enuntului sectiunii 1 din primul titlu al lucrarii, autorul isi pune – de fapt, pune –, aparent pe buna dreptate, intrebarea: «De ce, din nou, despre raspunderea contractuala?». Prin aceasta intrebare, autorul deschide insesi premisele abordarii actuale si originale a materiei cercetate; aceasta deoarece el intelege sa examineze tema raspunderii contractuale nu in sensul ei restrans de posibilitate juridica aflata la indemana creditorului pentru a obtine daune-interese in caz de neexecutare a obligatiilor asumate de debitorul sau, ci prin prisma unui sens mai larg al acestei notiuni, anume acela de ansamblu de remedii disponibile pentru creditor in caz de neexecutare fara justificare a obligatiilor contractuale. 

In ceea ce priveste continutul, dupa ce, in primul titlu al lucrarii, autorul evidentiaza argumentele si premisele cercetarii, intr-un al doilea titlu, el analizeaza raspunderea contractuala si sistemul remediilor in caz de neexecutare a obligatiilor contractuale. Titlul al III-lea este consacrat analizei implicatiilor practice ale conceptiei infatisate privitoare la raspunderea civila contractuala in sens larg. In concluziile cuprinse in titlul al IV-lea, autorul arata ca, in conceptia sa, dintr-o perspectiva teoretica, alcatuirea conceptuala a unui sistem coerent al remediilor ce stau la indemana creditorului in caz de neexecutare fara justificare a obligatiei contractuale reclama, «in locul fragmentarii artificiale a consecintelor neexecutarii, intelegerea acestora ca reprezentand un ansamblu functional», in favoarea caruia pledeaza argumente de ordin istoric, economic si juridic, toate dezvoltate pe larg in cuprinsul cartii. 

Conceptia autorului privitoare la analiza juridica si economica a raspunderii civile contractuale este temeinic argumentata pe parcursul cercetarii, atat din punct de vedere teoretic, cat si sub aspectul evaluarii consecintelor ei practice. Am putea spune ca surprinde oarecum caracterul de eseu al acestei cercetari, dar ca aceasta o face nu numai originala, ci si interesanta, scrisa cu un cu totul remarcabil caracter stiintific si didactic. In orice caz, prin cercetarea efectuata pe parcursul acestei lucrari, inclinatiile autorului spre cercetarea stiintifica sunt demonstrate cu prisosinta.”