Caducitatea actului juridic în dreptul public | Ovidiu Podaru

Editorul: “Caducitatea actului juridic in dreptul public – cel de-al patrulea volum din Seria Tudor Draganu – abordeaza un subiect care, desi consacrat in dreptul privat, nu se bucura de o analiza sistematica si unitara in dreptul public, si in special in dreptul administrativ. Prin acest volum, autorul intentioneaza sa ofere atat studentilor, cat si practicienilor un punct de pornire spre intelegerea notiunii de caducitate a actului juridic si a locului acesteia in ramura dreptului public.

Drumul spre aceasta „aventura” stiintifica, declara autorul, a plecat de la constatarea ca in sistemul nostru de drept public, caducitatea nu exista ca atare, cu extrem de putine exceptii. Sau daca exista, atunci ea este bine camuflata sub forma altor notiuni vecine: revocarea, desuetudinea, prescriptia, ajungerea la termen, abrogarea. Lucrarea de fata marcheaza primul studiu dedicat in exclusivitate acestei notiuni, in incercarea de a demonstra importanta sa si varietatea formelor pe care le cunoaste.

Structurata in sase capitole, Caducitatea actului juridic in dreptul public ofera o prezentare extensiva a regimului aplicabil, cu trimiteri la dreptul civil si la dreptul administrativ din doua jurisdictii diferite, respectiv cea franceza si cea romana. Totodata, pe langa amplele referiri doctrinare atat la literatura de specialitate romana, cat si la cea straina, lucrarea cuprinde exemple relevante din jurisprudenta, precum si trimiteri la textele incidente din proiectul viitorului Cod administrativ.

Dintre aspectele abordate remarcam: prezentarea generala a incetarii efectelor juridice ale actelor administrative, studiul aplicabilitatii notiunii de caducitate in dreptul public roman, analiza comparativa a caducitatii in raport cu alte institutii asemanatoare (prescriptia, tacerea administratiei, perimarea). In partea finala, lucrarea expune domeniul de aplicare a caducitatii in dreptul public, cu incursiuni foarte interesante in materii precum contractul de concesiune, achizitii publice, acte normative sau caducitatea manifestarilor de vointa ale electoratului, cat si importanta practica a caducitatii, alaturi de propuneri de lege ferenda.

La finalul acestei carti, cititorul va fi uimit sa constate omniprezenta caducitatii in dreptul public: de la impunatorul tratat international, pana la cea mai nesemnificativa operatiune material-tehnica. Iar dintre cauzele de caducitate, unele sunt comune (decesul, de pilda), iar altele speciale, aplicabile doar la anumite acte din dreptul public (aparitia unei incompatibilitati). Cu alte cuvinte, lucrarea trateaza, printre altele, unitatea conceptului in discutie: data fiind infatisarea ei cameleonica, putem concepe caducitatea ca o notiune monolitica?”