Editorul: ”Scopul pe care si l-au propus autorii lucrarii Regimul juridic al contraventiilor. O.G. nr. 2/2001 comentata este sa traseze regulile generale dupa care trebuie judecata o plangere contraventionala, tinand seama atat de practica neunitara la nivelul instantelor nationale, cat si de pozitia Curtii Europene a Drepturilor Omului referitoare la aplicarea, in materie contraventionala, a principiilor de procedura penala care protejeaza drepturi fundamentale ale persoanei.
La realizarea acestei a 4-a editii a cartii Regimul juridic al contraventiilor. O.G. nr. 2/2001 comentata au fost avute in vedere modificarile legislative aduse O.G. nr. 2/2001 prin Legea nr. 203/2018, dar si aspectele controversate din practica judiciara, fiind prezentate si analizate solutii pronuntate recent de instantele judecatoresti, jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, deciziile Curtii Constitutionale si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie in domeniu, precum si diverse pareri exprimate in literatura juridica de specialitate. Toate acestea sunt insotite de opiniile pertinente ale autorilor si de consideratii de lege ferenda care vizeaza imbunatatirea cadrului legal de reglementare a regimului juridic al contraventiilor.
Regimul juridic al contraventiilor. O.G. nr. 2/2001 comentata se adreseaza in primul rand judecatorilor care solutioneaza cererile de anulare a proceselor-verbale incheiate de agentii constatatori, dar poate fi utila si celor implicati in comiterea unor contraventii sau celor care constata si sanctioneaza astfel de fapte.”