Editorul: ”Lucrarea Promisiunea de a contracta. Hotarari care tin loc de contract ofera o imagine de ansamblu actuala asupra problemelor de drept cu care se confrunta instantele de judecata in domeniul promisiunii de a contracta si al actiunilor avand ca obiect pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, in prezent aceasta institutie fiind reglementata cu caracter general de art. 1279 din Codul civil si cu caracter special de dispozitii precum art. 1669, art. 1014 si art. 2145 din Codul civil.
Spetele selectate, ce vizeaza in majoritatea lor promisiunea bilaterala de vanzare si actiunile privind pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare, beneficiaza de un rezumat clar si concis al problemei de drept analizate si sunt structurate in patru capitole referitoare la elementele promisiunii de a contracta (pretul, obiectul, partile si obligatiile asumate de parti), legea aplicabila actiunilor privind valorificarea promisiunii de a contracta, valorificarea promisiunii de a contracta (executarea promisiunii de a contracta, prescriptia actiunii in valorificarea promisiunii de a contracta, impedimente privind pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract si aspecte procesuale), precum si la jurisprudenta obligatorie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in aceasta materie.
Cele mai multe dintre hotararile judecatoresti prezentate au fost pronuntate in temeiul dispozitiilor noului Cod civil, iar acolo unde acestea se bazeaza pe textele vechii reglementari civile, s-a avut in vedere ca solutia de drept dezlegata isi pastreaza actualitatea si sub imperiul reglementarii aflate acum in vigoare.
Prin aspectele evocate si modalitatea de structurare a spetelor selectate, lucrarea Promisiunea de a contracta. Hotarari care tin loc de contract permite eficient atat identificarea anumitor solutii si interpretarea unor texte de lege, cat si cunoasterea la zi a practicii judiciare in acest domeniu.”