Editorul: ”Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, s-a impus aparitia editoriala a unei lucrari – cu o structura cat mai simpla, clara si usor de parcurs – care sa ofere cititorilor premisele necesare pentru dobandirea unei viziuni de ansamblu asupra noului act normativ.
Noua lege incearca sa identifice problemele aparute sub imperiul vechii reglementari a asociatiilor de proprietari si sa le ofere solutii, plecand de la reglementarea mai clara a rolurilor pe care le joaca atat membrii asociatiei de proprietari, cat si reprezentatii autoritatilor administratiei publice, in conditiile noilor transformari ale pietei imobiliare. De asemenea, s-a intentionat si clarificarea unor notiuni care anterior au ridicat probleme atat in interpretarea, cat si in aplicarea lor practica, exemplul cel mai concludent fiind cel al notiunii de condominiu, care a primit diferite intelesuri in jurisprudenta instantelor, in special cu ocazia procedurilor de dobandire a personalitatii juridice de catre asociatiile de proprietari.
In prezenta lucrare sunt analizate si explicate dispozitiile Legii nr. 196/2018 atat prin prisma noutatilor aduse, dar si prin raportare la doctrina deja existenta si practica judiciara relevanta in materie, in masura in care isi pastreaza actualitatea in noul context legislativ.
In primul rand, fiecarui articol din lege i s-a atribuit o denumire marginala, asa cum Legiuitorul face, de regula, la toate codurile si actele normative importante, dar si corespondentul din reglementarile anterioare, unde a fost cazul, pentru a permite cititorului o privire comparativa a textelor legale modificate.
Comentariile punctuale, cu rol explicativ, analizeaza in special elementele de noutate si efectele juridice ale acestora, si sunt urmate de expunerea pe scurt a unor solutii din practica relevanta instantelor judecatoresti.
Acest comentariu este adresat atat practicienilor dreptului (magistrati, avocati, consilieri juridici, etc.), dar si acelor profesionisti a caror activitate presupune constructia, dezvoltarea si administrarea de condominii, precum si tuturor persoanelor implicate in activitatea asociatiei de proprietari, fie in calitate de simpli membri ai asociatiei, fie in cea de persoane imputernicite sa reprezinte interesele asociatiei sau sa indeplineasca anumite functii in cadrul acesteia.”