719 citiri

Ghidul juridic al membrului de sindicat | Alina-Gabriela Ursu, Sabina Mancaș

Editorul: ”A apărut primul Ghid Juridic dedicat personalului din sectorul de activitate învățământ preuniversitar, elaborat de Ursu Alina-Gabriela și Mancaș Sabina, consilierii juridici ai Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași.

Lucrarea de față a fost concepută să vină în sprijinul membrilor de sindicat ai Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași, precum și ai oricărei organizații sindicale din învățămîntul preuniversitar. Inițiatorii își propun ca prin aceasta să ofere un ajutor concret în soluționarea problemelor juridice întâmpinate în raporturile de muncă. Astfel, ghidul oferă lămuriri și răspunsuri explicate în manieră accesibilă atât pentru situații  generale, cât și pentru cazuri particulare, cuprinzând o arie vastă de aspecte juridice frecvent întâlnite în învățământul preuniversitar.  În cuprinsul acestuia, membrii de sindicat vor găsi sugestii și explicații la diverse probleme de drept, pornind de la cele referitoare la contractele individuale de muncă, la conflictele de muncă și până la cele în legătură cu reprezentativitatea în instanță pentru valorificarea drepturilor izvorâte din raporturile de muncă, dar și informații privind protecția datelor cu caracter personal, în contextul bunei desfășurări a activității sindicale.

     Prezentul ghid juridic constituie o formă de manifestare a activității sindicale în beneficiul membrilor de sindicat. Explicațiile cuprinse reprezintă consultații juridice de bază oferite de profesioniști în drept, au rol informativ, de familiarizare a beneficiarilor cu activitatea juridică a organizației sindicale, precum și de a pune bazele cunoștințelor juridice generale ale acestora.

       Inițiatorii își propun ca ulterior parcurgerii primei ediții a ghidului juridic, membrii de sindicat din învățământul preuniversitar să își contureze o imagine concretă a activității juridice a organizației sindicale și să beneficieze totodată, de o informare corectă asupra legislației relevante în domeniu.”