Rezoluțiunea și rezilierea contractelor | Nora Daghie

Editorul: “Ratiunile de a executa un contract sunt numeroase, fara a se limita la existenta sanctiunilor juridice. Ele pot fi de ordin intrinsec, precum morala, cinstea si onoarea sau nevoia de a nu insela increderea altuia. Contractul poate fi executat pur si simplu pentru ca partea are un interes, materializat in ideea juridica de cauza.

Noul Cod civil acorda o atenție deosebita rezoluțiunii contractului, tratand aceasta instituție prin analogie cu rezilierea contractului, subliniind astfel similitudinea de tratament consacrata doctrinar și jurisprudențial pana in octombrie 2011.

Astfel cum am incercat a evidenția, noul Cod civil aduce noutați importante in materia rezoluțiunii/rezilierii, unele dintre acestea fiind reglementate pentru prima data in legislația noastra, așa cum este, de pilda, rezoluțiunea unilaterala, care reclama o vigilența sporita din partea literaturii juridice, urmand ca și jurisprudența sa contribuie decisiv, prin soluțiile pe care le va pronunța, la lamurirea aspectelor analizate in aceasta lucrare.