Droit europeen et compare des societes et des affaires | Raluca Papadima

Editorul: “Lucrarea Droit européen et comparé des sociétés et des affaires este bazata pe teza de doctorat intitulata „Convergenta in materia dreptului aplicabil societatilor cotate la bursa din Uniunea Europeana”, sustinuta de autoare in anul 2017 la Universitatea Paris 2 Panthéon-Assas si distinsa cu premiul II la categoria „Cea mai buna teza de doctorat” (sectiunea Stiinte sociale) in cadrul Premiilor anuale ale Senatului Universitatii din Bucuresti, editia I (2017).

Sunt prezentate, dintr-o perspectiva comparatista, dreptul societatilor si dreptul afacerilor (dreptul concurentei, dreptul fiscal, dreptul muncii si dreptul protectiei consumatorilor) in Uniunea Europeana. Autoarea porneste de la dispozitiile europene in aceste materii, pentru a sublinia apoi particularitatile nationale care persista in ciuda armonizarii europene, in cinci state membre ale Uniunii Europene: Romania, Franta, Germania, Anglia si Olanda. De asemenea, compara frecvent cadrul european cu cel existent in Statele Unite ale Americii.

Cartea Droit européen et comparé des sociétés et des affaires cuprinde o bibliografie internationala exhaustiva si analizeaza cele mai recente modificari legislative in domeniile abordate.

Profesorul Radu N. Catana, membru in comisia de sustinere, aprecia „numarul colosal de referinte, calitatea, credibilitatea si actualitatea resurselor bibliografice”.

Profesorul Gheorghe Piperea, conducatorul de doctorat, observa ca lucrarea „abordeaza o tema care prezinta o importanta deosebita atat din punct de vedere teoretic, cat si din punct de vedere practic”, fiind „un instrument util atat pentru teoreticieni, cat si pentru practicienii dreptului, incluzand diversele categorii carora li se si adreseaza: instantele de judecata, avocati, practicieni in insolventa, potentiali investitori, institutii publice, consultanti etc.”.