Editorul: “Criminalistica reprezinta o punte de legatura intre științele naturii și științele juridice, prin intermediul careia metodele celor dintai iși gasesc aplicarea in procesul penal, cu privire la existența faptei penale, identificarea și vinovația persoanei care a savarșit fapta penala respectiva.
Activitatea de cercetare criminalistica, aplicarea regulilor sau a metodelor tactice de efectuare a unor acte de urmarire penala se desfasoara in conformitate cu normele procesual penale, pentru descoperirea si punerea in evidenta a probelor necesare realizarii scopului procesului penal, respectiv aflarea adevarului judiciar.
Tactica criminalistica cuprinde ansamblul de procedee si reguli destinate efectuarii unor acte sau activitati procedurale, inclusiv din momentul cercetarii la fata locului, prin adaptarea la necesitatile investigatiei criminalistice a elementelor de psihologie judiciara.
Tactica criminalistica reprezinta suportul stiintific pe baza caruia sunt realizate multe dintre activitatile procedurale (ascultarea suspectilor, a inculpatilor, a persoanelor vatamate, a martorilor, efectuarea perchezitiilor, a confruntarilor, a reconstituirilor, recunoasterea persoanelor sau a obiectelor, dispunerea și efectuarea constatarilor și a expertizelor).
Lucrarea de fața prezinta principalele elemente de tactica criminalistica și se adreseaza studenților facultaților de drept și practicienilor, constituind un important suport teoretic pentru domeniul investigațiilor penale.”