Dreptul comerțului internațional. Tranzacții comerciale internaționale | Luminița Tuleașcă

Editorul: ”Dreptul comertului international a incetat sa mai fie o specializare necesara si atractiva doar pentru o „elita” a practicienilor dreptului avocati, consilieri, magistrati, notari s.a. 
Fundamentul schimbarii paradigmei este chiar modificarea esentiala a coordonatelor in care se desfasoara tranzactiile comerciale internationale. Globalizarea, internetul si comertul electronic au dezvoltat si impins tranzactiile comerciale intr-o zona in care componenta internationala este o conditie indispensabila pentru existenta pe piata, pentru competitivitate. 
In acest context, tranzactiile comerciale internationale si regimul lor juridic reprezinta o realitate pentru fiecare dintre noi. 

Intr-o abordare universalista, pragmatica, in sfera de cuprindere a tranzactiilor comerciale internationale este inclusa intreaga tematica a dreptului comertului international, inclusiv participantii la comertul international, pentru ca ei sunt cei care concep, negociaza si realizeaza aceste operatiuni. In aceasta conceptie, investitiile straine, insolventa, arbitrajul, contractele, finantarea si garantarea afacerilor s.a. sunt fie forme (concrete) de tranzactii comerciale internationale, fie institutii juridice indisolubil legate de aceste tranzactii. 

In acest curs sunt analizate cele mai importante institutii ale dreptului comercial international: participantii la tranzactiile comerciale internationale din perspectiva regulilor speciale nationale, europene si internationale aplicabile acestora; fuziunile transnationale; insolventa transnationala; regimul juridic si protectia investitiilor straine; teoria generala a contractelor comerciale internationale; vanzarea internationala de marfuri, Regulile Incoterms 2010 si arbitrajul comercial international. 

Principalele titluri ale carții conțin și secțiuni dedicate unor instituții juridice specifice sistemelor de Common Law, preluate in dreptul roman și european, cum ar fi: regula piercing/lifting the corporate veil, doctrina estoppel, doctrina frustration, regula fork in the road, principiul kompetenz-kompetenz, procedura anti-suit injuction, mecanismul appointing authority, precum și analiza unor cauze celebre cum ar fi: cauza Daimler vs. Continental Tyre Co., Cauza Yukos vs. Rusia, Cauza Micula vs. Romania, Cauza Barcelona Traction, Belgia vs. Spania, Cauza Pantechniki SA Contractors & Engineers vs. Republica Albania ș.a. 

Lucrarea imbina aspectele teoretice cu cele practice, fiecare problematica importanta si/sau controversata fiind analizata prin prisma jurisprudentei relevante a instantelor arbitrale si statale romane, dar și a jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene și Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID). 

Obiectivul cartii este acela de a introduce elemente de noutate majora, prin structura și conținut, in materia dreptului comerțului internațional si, printr-o abordare specifica celor mai moderne viziuni din domeniu, sa ofere o lucrare utila studenților și practicienilor.”

Pentru a cumpara aceasta carte, click aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.