In honorem – Nicolae Volonciu

Prof. univ. dr. Flavius A. Baias: “Cutuma publicarii unui volum omagial in onoarea unei personalitati, la implinirea unei varste… rotunde, este incetațenita in mediul universitar, iar Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti a respectat-o, de-a lungul intregii sale istorii. 

Fara sa cunosc toate aceste aparitii, pot spune insa ca nu imi aduc aminte de vreuna care sa fi marcat omagierea unuia dintre dascalii sai la implinirea varstei de 90 de ani! Se intampla acest lucru astazi, cand, la initiativa colegilor din Departamentul de Drept Penal al facultatii noastre, sprijinita de Editura „Universul Juridic”, apare prezentul volum, menit sa marcheze implinirea acestei varste de catre Profesorul Nicolae Volonciu! 

Cariera Profesorului Nicolae Volonciu este bine-cunoscuta și aceste randuri nu iși propun (nici nu ar avea cum) sa o sintetizeze. Doresc doar sa subliniez nu numai vocatia si pasiunea cu care si-a exercitat profesia de dascal timp de peste o jumatate de secol, ci si implicarea activa in constructia administrativa a invatamantului superior juridic, in calitate de prodecan al Facultatii de Drept (timp de opt ani) si activand timp de sase ani in Ministerul Invatamantului. 

Dedicarea fata de materia pe care a predat-o in intreaga sa cariera – Procedura penala – a fost exemplara si s-a concretizat in cursurile și tratatele care au servit pentru pregatirea generatiilor de studenti, dar și pentru aplicarea in practica a normelor procesual-penale de catre practicienii dreptului. Mai mult decat atat, Profesorul Volonciu si-a pus competenta si experienta in slujba redactarii si revizuirii proiectelor actelor normative in domeniul dreptului procesual penal. 

Daca la aceste dimensiuni ale vietii profesionale a Profesorului Nicolae Volonciu adaugam si caracteristicile sale de personalitate – corectitudinea, bunatatea sufleteasca, umorul, neobosita și neascunsa dragoste de viata –, vom intelege de ce atația colegi, fosti studenti sau doctoranzi ori specialisti in drept care s-au format la „scoala” sa s-au grabit si s-au simtit onorati sa ii dedice acest volum omagial. Tuturor acestora trebuie sa le multumim! 

Dar, in primul rand, trebuie sa ii multumim Profesorului Nicolae Volonciu pentru intreaga sa activitate didactica si stiintifica, pentru intreaga sa viata dedicata stiintei dreptului procesual penal si, mai mult decat atat, Facultații de Drept a Universitatii din Bucuresti! Domnule Profesor, cu dragoste, va uram La Muti Ani! “

Pentru a cumpara aceasta carte, click aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.