Prof. univ. dr. Florin Streteanu: ”Desi amanarea aplicarii pedepsei a mai facut obiectul preocuparilor doctrinei noastre din ultimii ani, subiectul este departe de a fi epuizat, data fiind noutatea institutiei si multiplele probleme pe care reglementarea in vigoare le poate genera in practica. De aceea, o monografie consacrata exclusiv amanarii aplicarii pedepsei merita atentia si interesul teoreticienilor si practicienilor dreptului penal.
Lucrarea de fata reprezinta corolarul unei activitati de cercetare derulate de autor pe parcursul ultimilor ani, activitate reflectata deja in mai multe articole publicate in principalele reviste de specialitate din tara.
Asa se face ca monografia careia ii consacram aceste randuri are la baza, asa cum se cuvine, o temeinica documentare, autorul parcurgand cea mai mare parte a materialelor relevante din doctrina romana si un numar semnificativ de lucrari din doctrina straina. Chiar daca cele mai multe dintre aceste lucrari au fost publicate sub imperiul Codului penal anterior si se refera la institutiile reglementate de acesta (in principal la suspendarea executarii pedepsei), autorul transpune problemele si solutiile identificate de autorii citati in planul institutiei amanarii aplicarii pedepsei, analizand in ce masura acestea pot fi sustinute in raport de noua reglementare. Este de apreciat in acest context si aplecarea autorului spre dreptul comparat, raportarea la solutiile legislative din alte sisteme fiind utila pentru intelegerea specificului acestei institutii.
In acelasi timp, autorul incearca sa identifice cat mai multe dintre problemele noi, determinate de noile dispozitii penale si procesual-penale, probleme cu care doctrina si practica nu s-au confruntat anterior anului 2014.
De asemenea, merita apreciat efortul autorului de a oferi o imagine asupra modului in care noile dispozitii se reflecta in jurisprudenta, consideratiile teoretice fiind ilustrate de numeroase solutii din practica judiciara, cele mai multe nefiind publicate anterior. Nu in ultimul rand, trebuie remarcat spiritul critic manifestat de autor in legatura cu solutiile analizate, indiferent daca acestea au fost culese din lucrari de specialitate sau din practica judiciara.
Lucrarea este redactata intr-un stil placut si clar, ceea ce faciliteaza urmarirea si intelegerea rationamentelor dezvoltate de catre autor. Fie si numai pentru aceste motive, monografia Amanarea aplicarii pedepsei in teoria si practica dreptului penal este o lucrare din a carei lectura cititorul nu are decat de castigat.”