Etica profesiilor juridice | Cristinel Ghigheci

Editorul: ”Etica profesiilor juridice reprezinta un ghid al carui scop este acela de a expune si analiza principiile, valorile morale necesare oricarui profesionist si chestiunile care contureaza aria de aplicare a deontologiei juridice.

La elaborarea acestei lucrari, autorul a avut ca punct de plecare situatia in care se regasesc candidatii la concursurile si examenele de admitere in profesiile juridice, carora li se solicita, intre altele, sustinerea unui interviu in prezenta unei comisii formate din specialisti in domeniul dreptului, profesori universitari, pedagogi si/sau psihologi. Dificultatea etapei interviului consta, in principiu, in lipsa unei tematici sau a unei bibliografii stabilite in scopul pregatirii acestei probe.

Singura posibilitate pe care o au viitorii profesionisti ai dreptului de a promova aceasta proba este aceea de a dobandi un mod de a fi care sa coincida cu asteptarile celorlalti de la ei si de a isi dezvolta singuri capacitatea de a reflecta asupra problemelor si valorilor profesiilor juridice.

In concret, lucrarea abordeaza o serie de aspecte de etica si deontologie a profesiilor juridice, structurata pe noua capitole dedicate principalelor profesii juridice (judecator, procuror, avocat, consilier juridic si notar).

In cuprinsul primelor capitole autorul incearca sa ofere raspunsuri clare si utile la intrebari ce se pot regasi in etapa sustinerii interviului la concursul privind admiterea la INM sau in magistratura. De exemplu: Ce este etica, care este rolul ei si de ce este nevoie de un cod etic al profesiilor juridice? Care este profilul etic al judecatorului sau al procurorului? Cu ce probleme etice se confrunta proaspatul judecator sau procuror stagiar? Ce instrumente pot fi folosite pentru rezolvarea dilemelor etice in profesia de judecator sau de procuror?

Raspunsurile ce trateaza pe larg fiecare problema expusa mai sus ofera acestei lucrari un puternic caracter practic, fiind presarata cu numeroase spete de etica dezlegate de Plenul CSM. Toate acestea vin in sprijinul candidatilor ajunsi in faza interviului. Aceste spete fac trimitere la legislatia adusa la zi, legislatie ce poate fi folosita drept bibliografie pentru pregatirea interviului.

Un alt punct forte al lucrarii Etica profesiilor juridice consta in simularea etapei interviului, provocand cititorul sa dezlege o serie de spete de etica, dar si sa analizeze citate/proverbe/maxime relevante fiecarui capitol. Mai mult, pe langa temele dezbatute, autorul trateaza si subiectul bunei-reputatii, precum si aspecte care il fac pe magistratul nedemn sa acceada sau sa ocupe functia de procuror sau judecator.

Referitor la profesia de avocat, dezbaterile actuale din jurul asigurarii imunitatii si secretului profesional ale avocatului sunt argumente in favoarea necesitatii abordarii acestor probleme din perspectiva eticii profesionale. Pana unde ar trebui sa mearga avocatul cu loialitatea fata de client? Poate avocatul sa foloseasca minciuna sau manipularea pentru a apara interesele acestuia? Cand poate fi limitat timpul de pledoarie al avocatului? Cum este protejat secretul profesional al avocatului? In ce conditii poate fi obtinut rulajul contului unui avocat? In ce conditii avocatul poate deveni complice la infractiunea clientului? sunt intrebari care inca asteapta un raspuns de la profesionistii din domeniu.

Desi pare a fi intr-o criza de identitate, profesia de consilier juridic are multe provocari, inclusiv de natura etica. La fel si profesia de notar, mai ales ca exista multe situatii in care se poate ajunge la raspunderea penala a notarului pentru acte efectuate in exercitarea profesiei. Astfel, ce va face consilierul juridic atunci cand politica firmei contravine principiilor etice ale profesiei? in ce conditii poate raspunde penal notarul pentru fapte comise in exercitarea atributiilor? sunt alte probleme dezbatute in lucrarea Etica profesiilor juridice.   

Asadar, cartea reprezinta un indrumar atat pentru absolventii de drept care se pregatesc pentru concursurile ce presupun si sustinerea unui interviu intr-o profesie juridica, cat si pentru practicienii in drept, aflati la inceput de drum si nu numai, care vor sa dezvolte un comportament profesional demn de profesia pe care si-o aleg.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.