Editorul: ”Nucleara aici, largita dincolo, uneori poligama, formata dintr-un singur parinte sau recompusa, heterosexuala sau, uneori, homosexuala, familia poate fi constituita in jurul unui cuplu casatorit sau traind intr-o uniune libera, organizand relatiile dintre membrii sai, fie pe un principiu ierarhic sau din contra, pe o deplina egalitate, fie fundamentata pe o genealogie comuna, o experienta impartasita sau comuna sau un control parental. Fenomenul pluralismului familial se datoreaza unei varietati de conceptii ideologice, politice, religioase, culturale si chiar economice, a fiecaruia.
Lucrarea Institutii de drept civil. Familia a fost conceput ca un manual, mai amplu decat un curs de dreptul familiei, pentru a ajuta cititorii, profesionistii si studentii sa inteleaga mai bine marile institutii juridice care guverneaza raporturile de familie.
Asadar, autoarea analizeaza in detaliu, cu succinte referinte istorice si elemente de drept comparat, dispozitiile Codului civil, cuprinse in Cartea a II-a „Despre familie”, structurate pe urmatoarele capitole: uniunea libera si parteneriatele inregistrate, formele preliminarii ale casatoriei, casatoria si uniunea conjugala, incetarea si desfiintarea casatoriei, desfacerea casatoriei.
Cursul este un instrument util nu numai pentru aprofundarea materiei de catre studentii facultatilor de drept, ci si practicienilor carora le ofera o imagine de ansamblu asupra institutiilor familiei in diferite sisteme de drept, precum si a evolutiei acestora de-a lungul timpului.”