Autorul: „Aşteptările de la dreptul muncii au crescut exponenţial. De unde, acum 100 de ani, acesta abia îşi propunea limitarea folosirii copiilor în munci insalubre sau vătămătoare, astăzi scopurile dreptului muncii au ajuns să includă – pentru a da doar un exemplu – implicarea salariaţilor în luarea deciziilor manageriale. Dar dreptul muncii poate deveni astfel victima procesului de amplificare a propriilor aspiraţii!
Fără discuţie, chestiunea socială nu mai este la fel de arzătoare ca în secolul al XIX-lea, iar situaţia lucrătorului mediu – în întreaga Europă – s-a ameliorat. Dar produce această realitate vreo consecinţă asupra legitimităţii dreptului muncii? Dimpotrivă. Nu este atât vorba despre faptul că dreptul muncii va fi fost eficient în trecut, cât despre faptul că el nu mai are cum să fie atât de eficient în prezent.
Ce (mai) putem așadar aștepta de la dreptul contemporan al muncii? Suntem în egală măsură liberi și constrânși să căutăm un răspuns. Astăzi, buna dozare dintre libertate și protecție este probabil cea mai dificilă dintre sarcinile dreptului muncii. În această cheie, lucrarea analizează câteva dintre modificările intervenite în planul realităţii sociale, surse ale schimbării de paradigmă pe care – iată – o traversăm.”
Pentru a cumpăra această carte, click aici.