Protecția datelor personale și viața privată | Simona Șandru

Editorul: ”Dreptul la respectarea vietii private este un drept esential pentru fiinta umana, fie ca este vorba despre intimitatea sa, despre integritatea fizica sau morala, despre dezvoltarea in relatiile cu semenii sau despre informatiile personale ce o caracterizeaza. Integrat deopotriva in categoria inviolabilitatilor si a drepturilor consacrate juridic in a patra generatie de drepturi, dreptul la viata privata si-a castigat un loc aparte in cadrul reglementarilor, in mod particular, dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, cand comunitatea umana a constientizat importanta respectarii individului si a setului de valori pe care acesta il reprezinta sau care il caracterizeaza. Pe fondul transformarilor aduse de progresul tehnologic din cea de-a doua jumatate a secolului al XX-lea, intr-o societate informatizata tot mai globalizatoare, a aparut ca fireasca preocuparea legiuitorilor de a asigura protectia juridica a indivizilor ale caror date personale sunt supuse prelucrarilor prin mijloace automate.

Aceasta este, insa, printre putinele teme de interes in legatura cu importanta protejarii informatiilor personale care au facut obiect de studiu pentru doctrinarii romani. De aceea, consideram ca era necesara in spatiul juridic romanesc o abordare stiintifica mai complexa a acestui drept fundamental, si anume a dreptului la viata privata in contextul prelucrarii datelor personale sau, pentru a anticipa una dintre concluziile lucrarii noastre, a dreptului la protectia datelor personale.

Acest drept poate fi analizat din diverse perspective, in functie de ramura de drept la care poate fi raportat (spre exemplu, ca drept subiectiv civil ori din punctul de vedere al raspunderii penale antrenate de incalcarea unora dintre componentele sale). Interesul nostru in prezenta lucrare a fost de a analiza relatia dintre dreptul la viata privata si dreptul la protectia datelor personale, pe de o parte, si de a evalua in ce masura dreptul la protectia datelor personale a dobandit caracterul unui drept fundamental in diverse ordini juridice, pe de alta parte.

Pentru ca lucrarea se adreseaza, in principal, specialistilor din Romania, o parte importanta a acesteia a fost alocata analizarii regimului juridic al drepturilor la viata privata si la protectia datelor personale existent in Romania. De altfel, propunerile de lege ferenda se refera la dispozitiile normative din acest stat.

„Protectia datelor personale si viata privata” a fost structurata in doua parti, fiecare fiind dedicata analizarii unuia din cele doua drepturi, cu mentiunile facute mai sus – dreptul la viata privata ne-a interesat, in special, pentru pregatirea „punerii in scena” a dreptului la protectia datelor personale analizat in a doua parte.

De asemenea, lucrarea contine o anexa in care sunt prezentate succint principalele diferente intre dispozitiile Legii nr. 677/2001 si cele ale noului Regulament (UE) nr. 679/2016, ce se va aplica din 25 mai 2018.”