Drept procesual penal. Partea generală | Ioan Griga

Copyright by UJMAG.ro

Editorul: ”Prezenta lucrare a fost conceputa si realizata pentru a servi studentilor si masteranzilor, dar si specialistilor si practicienilor.

In continutul acesteia veti gasi o prezentare riguroasa si o analiza clara a problematicii dreptului procesual penal, partea generala, realizata intr-un stil concis, specific autorului care, in paralel cu activitatea didactica universitara pe care a desfasurat-o timp de 25 de ani, are si o indelungata experienta de practician.

Aceasta experienta teoretica si practica si-a pus amprenta pe continutul si stilul lucrarii care examineaza si trateaza problematica procesual penala avand in permanenta in vedere ca normele procesual penale sunt de stricta si imediata aplicare si ca acest specific trebuie pastrat si in analiza teoretica a materiei care face obiectul cursului.

Drept urmare, la fiecare capitol, subcapitol si sectiune a lucrarii, problematica este analizata concis, cu rigoare, dar si cu opinii critice asupra reglementarilor noi si vechi si cu exprimarea unor puncte de vedere proprii.

Dintre opiniile critice si propunerile de lege ferenda sunt de remarcat cele privind principiul separarii functiilor judiciare in procesul penal; cele privind principiul garantarii libertatii persoanei; principiul dreptului la aparare; principiul dreptului la tacere; efectele dreptului la tacere; noua reglementare privind subiectii procesuali principali; competenta judecatorului de camera preliminara; particularitatile probatiunii in faza de urmarire penala; aprecierea probelor; analiza si critica unora dintre noile reglementari privind metodele speciale de supraveghere sau cercetare; opinia cu privire la neconstitutionalitatea reglementarii conditiilor generale de luare a masurilor preventive cu referire la sintagma „daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal” din cuprinsul textului art. 202 alin. (1) din Codul de procedura penala.”