Fiscalitate europeană. Note de curs | Ioana Maria Costea

cu_fiscalitate-europeanaEditorul: ”Lucrarea Fiscalitate europeana a prins contur de la ideea unui material pentru studentii de la master. In demersul de documentare, s-a consolidat ca un instrument util oricarui jurist ce lucreaza in domeniul dreptului fiscal. Aceasta deoarece, la acest moment, imixtiunea dreptului european in materie fiscala este extrem de consistenta, atat normativ, cat si jurisprudential. In acest context, autorul a incercat sa sistematizeze arealul normativ european in materie fiscala, atat in materia impozitelor directe, cat si indirecte.

Fiecare subtema de lucru a fost abordata in oglinda, evidentiind reglementarea din dreptul intern si din dreptul european, in chestiuni privind concepte generale ale fiscalitatii, impunerea persoanelor juridice, impunerea persoanei fizice, TVA, accize, executarea silita, contenciosul fiscal, evaziune fiscala.

Apreciem ca demersul nostru este relevant si pentru practicienii dreptului de vreme ce am sintetizat si inserat jurisprudenta voluminoasa a Curtii de Justitie a Uniunii Europene in domeniul fiscal.

Chestiunile analizate au fost consecvent raportate la jurisprudenta nationala si a Curtii Europene, fapt ce asigura dinamismul lucrarii si perspectiva unei evolutii. In acesti parametri, dreptul fiscal apare ca avand cert o componenta europeana, din ce in ce mai pregnanta, fapt ce fundamenteaza demersul nostru.

Lucrarea, aflata la prima editie, este bazata pe o bibliografie bogata si actuala, fiind redactata in maniera unor note de curs adresate, in primul rand, studentilor si masteranzilor viitori juristi, putand servi insa drept document de referinta specialistilor, practicienilor si tuturor celor interesati de domeniul dreptului fiscal.”