Procedură penală. Partea specială. Schițe, scheme, teste grilă | George Coca

3d-coca-procedura-penala-partea-specialaEditorul: ”Lucrarea de fată este o continuare a primei lucrări care analizează partea generală a Codului de procedură penală.
Este concepută la fel, adică cu grile, schite, scheme si teste. 
Cu câteva exceptii, respectiv aspectele care tin de contestatie si de procedura specială în cazul infractiunilor săvârsite de către minori, lucrarea are în vedere Metodologia de admitere la Institutul National de Magistratură si la Barou. 
Multi dintre studentii nostri nu mai au răbdare să învete, timpul nu le mai permite să se aplece mult asupra studiului individual despre care se spune că este cea mai bună metodă a succesului. 

Procedura penală este greu de înteles, este alambicată si nu are după părerea mea o structură logică. În partea generală se prezintă institutii care se învată la partea specială. Nu există o corelare a institutiilor. Spre exemplu vorbim de actiunea penală si actiunea civilă dar modul lor de rezolvare îl întâlnim în partea specială, când se analizează urmărirea penală si judecata. Discutăm la partea generală despre competentă, iar competenta organelor de urmărire penală si a instantelor de judecată se învată la partea generală. 

Spunem că multi dintre studentii nostri nu mai sunt ,,studiosi”. 
De multe ori abuzăm cu explicatii pretentioase în conditiile în care studentii nostri nu au baza institutiilor fundamentale ale procedurii penale, partea generală si partea specială. 
Degeaba îi ,,bombardăm” cu decizii ale Curtii Constitutionale sau ale Curtii Europene ale Drepturilor Omului dacă ei nu stăpânesc abecedarul procedurii penale.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.