Editorul: ”Visul oricărui absolvent al facultății de drept este să devină judecător sau procuror. Importanța acestor profesii considerate drept elita lumii juridice și garanțiile unui statut de invidiat acordate de stat magistraților fac ca în fiecare an numărul concurenților pentru ocuparea nobilei funcții de judecător sau procuror să fie în creștere.
Despre lucrare
Acest ghid a fost întocmit pentru a facilita doritorului de a intra în magistratură accesul la informațiile cu privire la modalitățile de a deveni judecător sau procuror. Demersul s-a impus ca urmare a multiplicării actelor normative incidente, a creșterii pretențiilor cu privire la criteriile aplicabile candidaților, pe fondul unei reduceri constante a numărului de posturi vacante.
Explicațiile din acest ghid au la bază reglementările aplicabile la concursurile pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii din august-octombrie 2016 și cel de admitere în magistratură din august-octombrie 2016.
Întrebări care își găsesc răspunsul în lucrare:
– Candidatul care are domiciliul în străinătate se poate înscrie la concurs dacă are reședința în România?
– Ce înseamnă condiția de a fi „licențiat în drept”?
– Se poate înscrie la concurs cel care este licențiat în științe administrative?
– Se poate înscrie la concurs licențiatul în drept al unei universități private?
– Contează în câți ani a fost absolvită facultatea sau forma de frecventare a cursurilor?
– Cel care are un masterat în drept și licența în alt domeniu se poate înscrie la concurs?
– Ce înseamnă condiția de „a se bucura de o bună reputație”?
– Ce fapte se analizează pentru a se stabili condiția bunei reputații?
– Ce înseamnă „apt din punct de vedere medical pentru exercitarea funcției”?
– Există vreo condiție legată de vârsta candidatului?
– Poate fi magistrat un angajat al actualelor servicii de informații?
Structura lucrării
Prima parte răspunde la întrebări pe care și le pune orice candidat care se confruntă cu procedurile de intrare în magistratură, supuse unor modificări anuale. La formularea răspunsului s-a ținut cont de deciziile luate în legătură cu concursurile anterioare de către Comisia de admitere și Secția/Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție.
A doua parte cuprinde acte normative, atât cele utile candidatului pentru a se prezenta la concurs, cât și cele necesare proaspătului recrut admis în sistem. Au avut în vedere ultimele modificări aduse legislației incidente, în vigoare la data apariției Ghidului.
A treia parte a Ghidului cuprinde tematica și bibliografia – așa cum se prefigurează ele – pentru concursurile din toamna anului 2016, respectiv testul de verificare a cunoștințelor juridice și testul de verificare a raționamentului logic dat la concursurile din anul 2015.”
Pentru a cumpăra această carte, click aici.