Liberarea condiționată în noile coduri | Edgar Dumbravă

Copyright by UJMAG.ro

Editorul: ”Dupa promulgarea noului Cod penal, a Codului de procedura precum si a Legilor nr. 254/2013, 253/2013 si a legilor de punere in aplicare a codurilor, liberarea conditionata a cunoscut modificari dintre cele mai importante, atat sub aspectul conditiilor de acordare, cat si a masurilor ulterioare pentru reinsertie sociala a celor care au fost condamnati, statul prin institutiile sale implicandu-se activ si calificat prin consilierii de probatiune si organele judecatoresti in scopul sustinerii tuturor demersurilor si eforturilor pentru prevenirea unei conduite recidivante.

Orientarea comunitatii europene in materia folosirii cu precadere a sanctiunilor penale alternative, include ca una dintre posibilitati si scurtarea detentiei prin liberare conditionata si continuarea executarii unor masuri in comunitate, astfel incat persoana privata de libertate sa fie supusa in masura cat mai mica influentei nocive a populatiei carcerale, precum si climatului inchis ce nu este propice dezvoltarii personalitatii si corectarii depline a conduitelor.

Actualitatea temei abordate este data si de preocuparea ca in masura posibilului sa se propuna solutii pentru intelegerea modului de aplicare a prevederilor legale, dar si pentru sprijinirea celor care aplica prevederile Legii nr. 254/2013 in conformitate cu Regulamentul de aplicare a legii executarii pedepselor, aprobat recent prin H.G. nr. 157/2016.”