Editorul: ”In zilele noastre, din pacate, pericolul inregistrat de alimentele neconforme normelor de protectia consumatorilor este din ce in ce mai evident, iar incalcarea legislatiei din domeniu genereaza adevarate tragedii. Un exemplu de actualitate si mult mediatizat este scandalul cu privire la bacteria Escherichia Coli (E. coli), care a facut ravagii in randul nou-nascutilor din Romania.
Introducerea pe piata alimentara de alimente neconforme va atrage raspunderea producatorului, asadar este foarte important ca in cazul ivirii unei astfel de „probleme” care a pus sau pune in continuare in pericol sanatatea, consumatorul – orice persoana, chiar fara studii juridice – sa stie cui sa se adreseze pentru gasirea unei solutii si implicit a celui responsabil.
In lucrarea de fata, autoarea vine in sprijinul celor interesati, explicand si detaliind reglementarea esentiala in domeniu (cadru normativ neunitar si dispersat), demers binevenit avand in vedere si existenta unei „suprareglementari” ce abunda in inadvertente de natura a crea confuzii celor interesati de aceasta problematica. Astfel, trateaza particularitatile privind raportul dintre producator si consumator, raspunderea civila contractuala, delictuala, contraventionala si penala a producatorului.
In plus, pentru atragerea raspunderii mentionate mai sus, consumatorul trebuie, evident, sa cunoasca autoritatile cu atributii in materia securitatii sigurantei alimentare (Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorilor si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor) si calea de acces catre acestea. In acest sens, cartea reprezinta un instrument de utilitate atat din punct de vedere teoretic, cat si practic, adresat oricarei persoane interesate de problematica abordata.”