Drept financiar. Note de curs conform noului Cod fiscal și noului Cod de procedură fiscală | Ioana Maria Costea

Dr. financiar. Note de curs_Costea ed. 1Editorul: ”Intrarea in vigoare, la 1 ianuarie 2016, a noului Cod fiscal si a noului Cod de procedura fiscala reprezinta o reforma foarte importanta pentru Statul roman, ca si pentru intreaga societate romaneasca. In primul rand pentru ca aceste coduri modifica si restructureaza in buna masura sarcinile fiscale ale contribuabililor, dar si pentru ca ele reaseaza pe baze noi relatiile dintre stat si cetatean. Odata cu noile coduri se schimba si intregul ansamblu normativ subsecvent – norme metodologice, instructiuni si proceduri de aplicare, documente si formulare financiar-contabile.

Referindu-se la Codul fiscal si normele metodologice, intr-o recenta interventie televizata, ministrul finantelor remarca plastic ca avem de a face cu „niste animale foarte mari, sunt niste legi foarte ample”, care nu sunt nici simplu de inteles si nici usor de aplicat. E adevarat, pentru majoritatea oamenilor, lectura Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala nu a fost niciodata una placuta. Dupa studierea acestei carti, va fi, insa, o lectura mult mai usoara.

Cursul dnei Ioana Maria Costea este una dintre primele lucrari de specialitate elaborate dupa intrarea in vigoare a noilor coduri si este gandit ca o introducere in disciplina Dreptului financiar, care prezinta intr-o maniera limpede, accesibila chiar si cititorilor fara studii de specialitate, notiuni fundamentale si elemente cheie pentru intelegerea regulilor si a mecanismelor fiscalitatii.
Prima parte este dedicata institutiilor de baza ale dreptului financiar public – raportul de drept financiar, autoritatile competente, sistemul bugetar, procedurile de elaborare, aprobare si executie a bugetelor publice. Dar, partile care vor suscita, cu siguranta, cel mai mare interes sunt cele care trateaza obligatiile fiscale ale persoanelor fizice si juridice, procedurile de stabilire, evidentiere si stingere ale obligatiilor fiscale, precum si modalitatile de contestare a actelor emise de organele fiscale.

Veti vedea cum mecanisme si concepte dificile, aparent inaccesibile, pot fi explicate clar si succint, prin coroborarea si interpretarea sistematizata a dispozitiilor legale incidente si prin numeroase exemple practice extrase din spete reale, solutionate recent de instantele nationale si europene.

Ne place sau nu, cei mai multi dintre noi suntem aproape zilnic parte in raporturi juridice de drept fiscal. De aceea, este foarte important sa intelegem cat mai bine regimul aplicabil impozitelor, taxelor si contributiilor pe care noi, cetatenii, le datoram statului pentru serviciile publice pe care ni le ofera, respectiv, pe proprietatile sau veniturile noastre ori prin bunurile pe care le achizitionam sau le consumam.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.