Editorul: ”Libertatea de asociere si dialogul social reprezinta doua componente fundamentale in relatia colectiva de munca, care dau masura organizarii si functionarii unei societati democratice.
Lucrarea Dreptul colectiv al muncii constituie, fara indoiala, un demers care, prin problematica abordata, clarifica concepte si dezvolta institutii specifice relatiei colective de munca – precum sindicatele, patronatele, reprezentantii salariatilor, negocierea colectiva, contractele si acordurile colective, conflictele colective de munca – prin prisma actelor internationale si a legislatiei interne.
Dreptul colectiv al muncii din Romania, aliniat tendintei internationale de reasezare a relatiei colective de munca intr-un perimetru al mult doritei paci sociale, dezvaluie complexitatea, dar si dificultatea dialogului social, sens in care cercetarea teoretica inerenta lucrarii este sustinuta cu solutii de practica judiciara si decizii ale Curtii Constitutionale.
Prezentarea deciziilor de Curte Constitutionala si a practicii judiciare nu este intamplatoare, scopul fiind acela de a familiariza lectorii cu arta argumentarii, tehnica redactarii ca apoi, actul final sa ofere rezolvare aspectelor analizate.
Prezentand tiparul unui curs universitar, lucrarea este destinata cu precadere studentilor facultatilor de drept, dar poate reprezenta un instrument de lucru si pentru teoreticienii si practicienii din domeniul relatiilor colective de munca, avand in vedere modalitatea de abordare a institutiilor dreptului colectiv al muncii.”