Evoluția statului și dreptului românesc | Cristinel Murzea, Roxana Matefi

Evolutia statului si dreptului romanesc_MurzeaEditorul: ”Lucrarea Evolutia statului si dreptului romanesc abordeaza intervalul istoric cuprins intre Antichitate si formarea Romaniei Mari, prezentand, de asemenea, eforturile si dificultatile specifice procesului de unificare legislativa a sistemelor de drept din provinciile componente ale noului stat national, totul in congruenta cu factorii de configurare ai dreptului specifici epocii antice, medievale si moderne romanesti. Au fost analizate institutii, norme si principii juridice de drept public si privat privite intr-o maniera diacronica, din perspectiva evolutiei istorice. Sunt relevate o serie de aspecte ce tin de trasaturile ce contureaza continutul normativ al principalelor reglementari juridice din cele trei Tari Romane, subliniindu-se evolutia unitara a cadrului normativ al acestora existent in cele trei formatiuni politico-statale, care, din cauza unor vicisitudini de ordin istoric, au evoluat in structuri politico-juridice distincte.

Evolutia statului si dreptului romanesc a avut la baza cercetari de referinta privind istoria statului si dreptului romanesc, selectand acele aspecte care au dat identitate evolutiei de ansamblu a sistemului normativ integrat in cadrul evolutiei unitare a societatii romanesti din cele mai vechi timpuri si pana la formarea statului national, unitar, independent roman.

In aceasta lucrare, statul si dreptul sunt prezentate in dinamica lor istorica, relevandu-se interactiunile dintre norma juridica si factorul social, politic si ideologic, demers necesar pentru intelegerea reglementarilor juridice dincolo de textul de lege, ca fenomen complex, cu radacini patrunse adanc in istorie.

Evolutia statului si dreptului romanesc se adreseaza studentilor de la facultatile de drept si deopotriva tuturor celor care vor sa se documenteze cu privire la problematica complexa legata de raporturile specifice nascute intre stat si drept de-a lungul istoriei noastre nationale.”