Editorul: ”Intr-o economie (de piata) bazata pe credit – in care o criza locala a disponibilitatii creditului devine imediat o criza economica globala –, rolul garantiilor asociate executarii obligatiilor nu poate fi subestimat. Dintre tipurile de garantii puse la dispozitie de legiuitor (si chiar daca adaugam garantiile „inventate” de parti), garantiile reale se detaseaza prin prisma frecventei cu care apar in practica. Fie ca vorbim despre un credit comercial sau despre un credit de consum, garantia preferata de creditori (si acceptata de debitori ca oferind cel mai bun raport cost-beneficii) este garantia reala fara deposedare – ipoteca.
Prezenta monografie isi propune sa analizeze principalele trasaturi ale ipotecii, privita din perspectiva ei cea mai mundana: ipoteca conventionala. Desi studiul urmeaza tiparul traditional al analizei unui contract special, fiecare element este prezentat dintr-o perspectiva practica accentuata. Caracterul pragmatic este subliniat si de analiza si sistematizarea unei bogate jurisprudente a instantelor romane (in special a Inaltei Curti de Casatie si Justitie). Desi jurisprudenta folosita priveste decizii emise in perioada 2003-2014, care au in vedere vechea reglementare, multe dintre concluzii si majoritatea rationamentelor sunt extrem de utile si in explicarea si intelegerea noii reglementari.
La granita dintre teorie si practica, principala teza a acestei lucrari consta in argumentarea existentei unui substantial drept comun al ipotecii (conventionale). Acceptarea existentei unei ipoteci unice, guvernata de un set de principii comune, constituie o baza a intelegerii noului sistem al garantiilor (reale) adus de noul Cod civil. Fata de analizele dihotomice de pana acum ale garantiilor reale in functie de natura bunului afectat garantiei, o parte importanta a lucrarii este dedicata identificarii unor reguli comune aplicabile indiferent de natura bunului ipotecat. Studiul ofera o baza si pentru o cercetare viitoare a unificarii tuturor sarcinilor care pot greva un bun, ceea ce poate oferi un raspuns la recentele probleme practice generate de efectele sechestrului penal.
Asadar, lucrarea se adreseaza atat mediului academic (studentilor de la cursurile de master, care vor gasi aici elementele de baza ale unui curs de garantii; cercetatorilor interesati de fenomenul garantarii obligatiilor patrimoniale), cat si celui profesional (juristi care se confrunta mai des sau mai rar cu problemele ridicate de contractul de ipoteca). Ca de obicei, autorul nu pretinde a fi gasit piatra filosofala, ci isi doreste doar sa arate calea/caile pe care le-a parcurs pentru a servi ca experienta altora ce ii vor urma.”
Pentru a cumpara aceasta carte, click aici.