Intentional torts. O cercetare a Common Law-ului American. Common Law, Equity, Torts Law | Adrian Tamba

Intentional TortsEditorul:Aceasta monografie reprezinta prima carte in limba romana dedicata Common law-ului anglo-saxon, o lucrare foarte interesanta pentru toti cei care doresc sa afle mai multe despre un sistem de drept substantial diferit de dreptul nostru continental.

Tema lucrarii este o noutate absoluta in dreptul nostru privat, raspunzand unei trebuinte de intrare in contact si de insusire de catre tot mai multi juristi, teoreticieni sau practicieni ai dreptului, a unor constructii juridice care alcatuiesc paradigma traditiei ce poarta denumirea cunoscuta de Common Law, existenta in Anglia, Statele Unite ale Americii, precum si in alte importante teritorii care alcatuiau candva Imperiul Britanic. Autorul si-a propus si a reusit ca, prin demersul sau, sa ne familiarizeze cu problematica „raspunderii civile” specifice acestei traditii, din complexitatea careia a optat pentru partea numita intentional torts, prin care sunt desemnate „faptele rele” care se obiectiveaza in atentate intentionate la persoana umana si la bunurile mobile si imobile ale acesteia.

Astfel, autorul reuseste ca, facand apel la numeroase cazuri din Common Law, sa circumscrie si sa delimiteze sfera conduitelor ilicite care alcatuiesc intentional torts. De asemenea, sunt abordate variatele categorii de intentional torts, in functie de natura valorilor ocrotite. Astfel, autorul ofera un spatiu foarte larg asa-numitelor intentional torts to persons, in alti termeni, faptelor ilicite savarsite cu intentie impotriva persoanei umane, ilustrand cu numeroase, reprezentative si definitorii cazuri, insotite si de solutiile care au fost pronuntate de catre judecatori. Vorbind despre „Intentional Torts to Property”, categorie de fapte ilicite savarsite cu intentie care constituie atingeri sau atentate la bunurile altei persoane, autorul isi centreaza atentia cu deosebire asupra a ceea ce se desemneaza prin trespass to land, care protejeaza posesia, in special posesia asupra terenurilor, in toate variantele sale posibile. Categoria „Dignitary Torts” analizeaza ceea ce se numeste defamation, care este in principiu tot unintentional tort. Este vorba de ipoteza in care „o persoana, in mod intentionat, scrie sau rosteste declaratii neadevarate despre o alta persoana de natura a-i afecta reputatia intr-o maniera negativa”. Autorul abordeaza si unele intentional torts in materia sau in domeniul raporturilor economice, acordand o atentie speciala unui alt economic tort, care se materializeaza in inducerea ruperii contractului (inducement of breach of contract), cu intentia de a provoca prejudicierea unuia dintre contractanti.

Concluziile generale formulate de autor lasa deschisa fereastra a numeroase intrebari si reflectii, care pot constitui repere pentru noi cercetari si analize viitoare intr-un domeniu ce pare exotic pentru cei mai putin avizati in stiinta mondiala a dreptului privat.”