Executarea sancțiunilor penale | Ioan Chiș, Alexandru Bogdan Chiș

Copyright by UJMAG.ro

Editorul: ”Sanctiunile de orice fel si mai ales sanctiunile penale au reprezentat mereu nivelul in care societatea, prin legiuitorii sai, a apreciat conduita celor care au comis faptele reprobabile. Societatile s-au dezvoltat din punct de vedere istoric, cultural, economic si mai ales tehnologic, filosofiile cu privire la sancțiuni au evoluat o data cu societatea celor considerati cinstiti, dar infractorii s-au schimbat putin in mentalitatea lor, folosind infractiunea ca instrumentul la indemana pentru accedere rapida și lesnicioasa la realizarea scopurilor.

Legile penale cu sanctiunile lor au fost realizate de catre cei care nu savarsesc infractiuni. Ori au puterea si mijloacele de a-si satisface dorintele, ori preceptele morale si de educatie ii impiedica sa atenteze la valorile altora, sau desi tentati, frica de asprimea pedepsei ii determina sa se abțina de la fapte infractionale. Observam deci ca cei care nu au mijloace suficiente pentru a-si dobandi valori si bunuri, cei care n-au educatie morala sau educatia fricii, cei care au curaj sa riste o eventuala pedeapsa savarsesc infractiuni netinand seama de ce vor ceilalti.

Lucrarea de fata incearca sa explice ce vor cei ce concep sancțiunile penale, cum doresc sa resocializeze pe cei care de multe ori nici nu stiu ca exista sancțiuni penale, confundand sanctiunea cu institutia inchisorii sau cu banii ce trebuiesc dati ca amenda. Modernizarea lumii infractorilor inseamna diversificare, specializare, tehnologizare, nivel intelectual, posibilitați transnationale, resurse financiare imense, raspandire globala si nuante de la distractie la crimele cele mai josnice. Sanctiunile au ramas mult in urma fenomenului, „codurile” nu mai fac fata unor fenomene ce se amplifica oricate masuri s-ar lua. Legile penale incearca sa confere asigurari depline la o justitie corecta pentru infractori, iar in ultimii ani aplicarea de sanctiuni personalizate.

Umanismul aplicarii si executarii sanctiunilor, ca principiu, creeaza la fel ca locul de deținere, un climat de toleranta si proliferare a infractorilor, carora nu le mai pasa de pedeapsa, fiind invatati de la varste mici, in mediul in care traiesc, cu rezultate concrete din infractiuni. Societatea nu poate continua in acest fel, pentru ca la un moment „un infractor” va inchide lumea prin apasarea unei taste de laptop.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.