Admiterea în notariat. Teste grilă și sinteze teoretice | Adina R. Motica, Oana-Elena Buzincu, Veronica Stan

Admiterea in notariatEditorul:Ideea acestei carti s-a nascut din dorinta de a veni in sprijinul tuturor celor care isi propun sa acceada in profesia de notar. Utilitatea si calitatea culegerii sunt asigurate, pe de o parte, de propria experienta a autoarelor (in prezent notari stagiari), ce au trecut cu succes printr-un astfel de examen, iar, pe de alta parte, de coordonarea si experienta profesionala a unuia dintre specialistii de varf ai domeniului, Adina R. Motica, conferentiar universitar doctor in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara si notar public.

Este stiut ca examenul de dobandire a calitatii de notar stagiar este structurat sub forma a doua probe de concurs: examen de tip oral din materia legislatiei notariale, urmat de un examen scris, tip grila, din dreptul civil.

Pentru pregatirea temeinica a probei orale, s-a procedat la elaborarea unor sinteze recapitulative in materia institutiilor de drept notarial care se regasesc in tematica de concurs. In completare, a patra parte a lucrarii cuprinde textul integral al Legii nr. 36/1995, Regulamentului de aplicare a acesteia, precum si Regulamentului de organizare si desfasurare a concursului, actualizate la zi.

In continuare, au fost elaborate grile inchise din materia testata la proba scrisa din dreptul civil: partea generala, persoanele, obligatiile, contractele speciale si succesiunile.

Cel mai probabil, principalul element de atractie il vor constitui explicatiile tuturor variantelor de raspuns, care ocupa o parte substantiala din intregul volum; autorii ofera o motivare ampla a solutiilor alese, cu explicatii detaliate sau trimiteri la textele legale si la lucrarile relevante din doctrina de specialitate.

Pentru o auto-testare cat mai eficienta, la finalul lucrarii se regasesc modele recapitulative, pe care autorii le-au elaborat urmand tipicul examenului, cuprinzand, fiecare, 50 de intrebari din toate materiile testate, astfel incat, dupa parcurgerea testelor si explicatiilor, candidatii sa poata verifica asimilarea materiei si, de ce nu, cum s-ar descurca in conditii de examen.”