Dreptul familiei aplicat. Cereri și acțiuni cu caracter nepatrimonial | Radu-Ioan Motica, Adina R. Motica

Dreptul familiei aplicat Cereri si actiuni cu caracter nepatrimonial - MoticaAutorii:Prin formularea unor modele completate cu expunerea unei stari de fapt imaginate pentru fiecare cerere sau actiune in parte, adresate in principal instantelor de judecata competente, au fost scoase in evidenta conditiile de admisibilitate, adica cerintele pe care legea le impune pentru valorificarea sau apararea unui drept dedus judecatii. Totodata, cererile si actiunile au fost completate si cu motivarea in drept, atat a dispozitiilor de drept material, cat si a celor care configureaza aspectele de ordin procedural. De asemenea, au fost indicate si mijloacele de proba, adica faptele si actele juridice din care rezulta dreptul invocat (interogatoriul partilor, inscrisuri, proba cu martori, expertiza sau cercetarea la fata locului).

Inaintea fiecarei categorii de cereri si actiuni am procedat la prezentarea unor notiuni teoretice, pentru ca cititorii sa se familiarizeze cu problematica ce se configureaza in cererile si actiunile care urmeaza a fi expuse.

Cererile si actiunile redate nu se refera si la drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor, intrucat cererile si actiunile cu caracter patrimonial vor face obiectul unei alte lucrari de sine statatoare, pe care speram sa o elaboram intr-o perspectiva nu prea indepartata sub titlul Dreptul familiei aplicat. Cereri si actiuni cu caracter patrimonial.”