Evaziunea fiscală. Comentarii și exemple practice. Ed. 3 | Neculai Cârlescu

13338_6062_prd.jpgEditorul: ”Lucrarea prezintă într-o manieră practică fenomenul evaziunii fiscale. Pentru o mai bună înţelegere a textului legal, cât şi a modalităţilor de comitere a infracţiunilor, au fost folosite numeroase exemple şi cazuri practice. În acest fel, cititorul poate privi legea cu ochii practicianului, poate înţelege legea prin prisma realităţilor sociale. Originalitatea abordării nu rezidă doar în ideile expuse, ci şi în modul de analiză, care îmbină partea de contabilitate cu partea juridică.

Despre ediţia 3
Ediţia 3 aduce numeroase elemente noi, unele de mare complexitate, fără a pierde din simplitatea şi conciziunea stilului, ceea ce a generat o majorare a volumului lucrării cu aproximativ 100 de pagini. Necesitatea unei ediţii noi reiese din practica organelor judiciare care demonstrează faptul că modalităţile de sustragere de la plata taxelor şi a impozitelor datorate statului au devenit din ce în ce mai sofisticate. Pe lângă modalităţile „clasice” de sustragere de la plata taxelor şi a impozitelor datorate statului, au apărut anumite metode „profesioniste”, concepute de oameni specializaţi, care constau în aplicarea frauduloasă a unor politici fiscale sau contabile ori în efectuarea unor înregistrări contabile inexacte.

Din cuprins
– cauzele şi modalităţile de realizare a evaziunii fiscale
– distincţia dintre evaziunea fiscală şi optimizarea fiscală
– aspecte comune infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 241/2005
– infracţiuni conexe infracţiunilor de evaziune fiscală
– frauda fiscală „tip carusel” şi implicaţiile acesteia

Puncte forte
– numeroase exemple şi cazuri practice
– decizii pronunţate recent de I.C.C.J. în materia evaziunii fiscale (hotărâri preliminare pentru dezlegarea unor probleme de drept sau recurs în interesul legii)
– ample referinţe bibliografice
– index alfabetic cu indicarea noţiunilor esenţiale
– tabele sintetice pentru exemplificarea situaţiilor expuse.”