Editorul: ”Perspectiva integrala pe care ne-o ofera acest demers stiintific este de interes maxim atat pentru specialistii in drept, cat si pentru cetatenii care vor sa cunoasca paradigma societatii viitorului.
Lucrarea Propedeutica in dreptul societatii informationale contine o parte din monografia „Protectia informatiilor – de la concept la implementare”, publicata in anul 2005, revizuita si completata.
Analiza poliscopica a informatiei, ca produs cheie al societatii informationale, ne ofera posibilitatea de a predictibiliza tehnologia informationala ca baza a unei tehnologii intelectuale, in care cunoasterea teoretica si noile tehnologii informationale sunt hotaratoare pentru dezvoltarea societatii.
Monografia de fata doreste sa descopere si sa identifice problemele socio-economice si politice majore, determinate de tranzitia catre societatea informationala.
Solutionarea acestor probleme nu se poate realiza decat printr-un dialog larg intre autoritatile guvernamentale, reprezentantii mediului de afaceri, ai mediului academic si ai societatii civile. Guvernul si institutiile sale au rolul de a stimula, conduce si controla procesul de tranzitie catre societatea informationala, prin programe de actiune concrete si prin initierea unui cadru de reglementari specifice.
Prin noul sistem legislativ, norme, standarde si reglementari care vor fi elaborate pentru noua societate informationala, trebuie asigurate regulile etice de munca si de trai pentru acest tip de societate, precum si protectia vietii private si a datelor personale, confidentialitatea tranzactiilor, protectia consumatorului etc.
Toate cele de mai sus ne indreptatesc sa afirmam ca asistam in prezent la configurarea unei materii de studiu in domeniul dreptului, pe care, in aceasta faza incoativa, am numit-o „Propedeutica in dreptul societatii informationale”.
In viitor vom studia cu siguranta dreptul societatii informationale ca materie distincta, de sine statatoare, care migreaza intre cele doua mari ramuri ale dreptului, si anume public si privat.
Respectarea diplonomiei normei juridice care va reglementa raporturile si relatiile dintre guvern si cetatean in viitoarea societate informationala va fi cheia succesului acestei societati.”